banner-image

EU po prvi put nagradila najbolje organske farmere, restorane, preduzetnike

Evropska komisija je juče proglasila dobitnike nagrada u oblasti organske proizvodnje koje su dodeljene po prvi put. Proglašeno je ukupno osam dobitnika nagrada, u različitim kategorijama od farmera do restorana.

Laureati za najbolju EU nagradu su iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije i Švedske, i svi oni zaslužni su za  inovacije i rast organskog sektora u EU, kao i za smanjenje uticaja poljoprivrede na klimu i životnu sredinu. Organske nagrade dodeljene su u  čast Dana organske proizvodnje EU.

Uručujući nagrade na ceremoniji dodele, komesar EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

– Impresioniran sam svakom od priča pobednika. To su neverovatno posvećeni ljudi, organizacije i institucije, koji su promovisali organsku proizvodnju mnogo pre nego što je postala popularna, često u veoma teškim okolnostima. Dolaze iz cele EU, pokazujući da je organska hrana svuda živa. Oni daju veliki nadu u dalji razvoj organske proizvodnje i unapređenje koristi koje ona može doneti našim poljoprivrednicima, ruralnim zajednicama i društvu u celini, rekaoje komesar.

Pošto je rastuća potražnja potrošača za organskim proizvodima od suštinskog značaja za podsticanje organske proizvodnje, Komisija radi na promovisanju karakteristika i prednosti organske proizvodnje. Nagrade EU za organsku proizvodnju odaju priznanje različitim akterima u organskom lancu vrednosti koji su razvili inovativan, održiv i inspirativan projekat koji je rezultirao stvaranju dodate vrednosti u organskoj proizvodnji i potrošnji.

Dodelu nagrada zajednički su organizovali: Evropska komisija, Evropski ekonomski i socijalni komitet, Evropski komitet regiona, COPA-COGECA i IFOAM Organics ​​Europe, uz učešće Evropskog parlamenta i Saveta.

Uručeno je osam nagrada:

Najbolja farmerka jei Nazaret Mateos Alvarez u Španiji. Gospođa Mateos Alvarez vodi proizvodnju organskih gljiva na severu Španije. Ona je razvila jedinstvenu metodu uzgoja koja maksimalizuje kvalitet proizvoda, a minimalizuje potrošnju vode.

Najbolji organski poljoprivrednik u muškoj konkurenciji je Davidu Pejić iz Hrvatske. Gospodin Pejić vodi najstariju organsku farmu u blizini Zagreba, koja uzgaja preko 60 različitih kultura. Farma se bavi edukacijom, obukom i savetodavnim aktivnostima, a u okkviru nje su i pekara i restoran.

Najbolji organski region je Occitanie na jugu Francuske. U ovom regionu trenutno je 19% ukupnog poljoprivrednog zemljišta pod organskom poljoprivredom, što obuhvata 608.285 hektara i 13.265 farmi. Cilj je dostizanje 30% ukupnog poljoprivrednog zemljišta pod organskom poljoprivredom do 2030.

Najbolji organski grad za Seeham u Austriji. Ovaj grad, koji se nalazi na severozapadu Austrije, član je i deo „Mreže organskih gradova Evrope“. Javne menze u gradu, vrtići i škole kuvaju i služe 100% organsku hranu. Takođe postoji intenzivna saradnja sa turističkom infrastrukturom, pa su organski proizvodi u gastronomija prisutni i u hotelima.

Najbolji organski bio-okrug je Associazione Bio-Distretto Cilento u Italiji. Bio-okrug Cilento ulaže u održivu i lokalnu proizvodnju hrane, povezujućisa njom i  turističke inicijative kao što su bio-plaže i bio-staze.

Najbolje organsko malo i srednje preduzeće je The Goodvenience.bio u Nemačkoj. Ima deset zaposlenih i proizvodii ručno rađene organske čorbe, supe, sosove, začine i ulja. Naglasak rada je na održivoj, inovativnoj proizvodnji i promociji zdrave ishrane putem bloga sa receptima i video zapisa o kuvanju.

Najbolji organski prodavac je La ferme a l’arbre de Liege u Belgiji. Ovaj mali supermarket koji se nalazi na farmi, prodaje organske proizvode kao što su meso i brašno iz celog regiona od 1978. Kompanija koristi zelenu energiju, izbegava pakovanje i ograničava emisije iz transporta fokusiranjem na lokalne nabavke.

Najbolji organski restoran je Lilla Bjers u Švedskoj. Smešten na ostrvu Gotland u Baltičkom moru, Lilla Bjers je organska farma i restoran koji posluje po konceptu „ od semena do tanjira“. Ova farma uzgaja 300 različitih useva čime čuva biodiverzitet i ne koristi fosilna goriva. Restoran je postao centar za obuku mladih organskih farmera i kuvara.

Prijave za prve organske nagrade EU bile su otvorene od 25. marta do 8. juna 2022., a imena 24 finalista koji su ušli u uži izbor objavljena su u julu 2022. Oni su izabrani iz grupe od preko 200 kandidata iz 26 država članica.

S.K.