banner-image

Novi trend: Vertikalna poljoprivreda u blokčejnu – NFT povrće i začinsko bilje

Do 2050. godine svetska populacija će narasti preko 9,7 milijardi ljudi. Istovremeno, oranica je svakodnevno sve manje zbog urbanizacije i industrijalizacije. Sa klimatskim promenama, snabdevanje hranom će biti veliki izazov u ​​budućnosti

Da li ste znali da se 48 odsto emisija izduvnih gasova odnosi na poljoprivredu? Čini se da bi poljoprivreda bila odlično mesto za početak njihovog smanjenja. Jedan pristup za to je vertikalna poljoprivreda, ocenjuje se u stručnom članku NEAR (blokčejn) projekta.

Možda se pitate zašto govoriti o vertikalnoj poljoprivredi u postu o NEAR projektu, ali to će uskoro imati smisla. I možda ćete naučiti ponešto u tom procesu. 🌱

Šta je vertikalna poljoprivreda?

Vertikalna poljoprivreda opisuje praksu uzgoja useva u vertikalno naslaganim slojevima koji su često integrisani u strukture kao što su neboderi, kontejneri za transport ili prenamenjena skladišta. To je moderan pristup koji se u velikoj meri oslanja na tehnike uzgoja u zatvorenom prostoru za kontrolu temperature, svetlosti, vlage i gasova kojima su biljke izložene.

Omogućava poljoprivrednicima da maksimiziraju proizvodnju useva na ograničenom prostoru. Najvažniji sastojci za njega uključuju osvetljenje, medijum za uzgoj (to nije tlo) i što efektivniji fizički raspored.

Ima nekoliko prednosti, kao što je mogućnost uzgoja useva tokom cele godine, uštede na vodi i uzgoj više organskih useva koji nisu mnogo izloženi hemikalijama i bolestima.

Dok vertikalna poljoprivreda sa sobom donosi obećanja, to može biti prilično kapitalno intenzivan poduhvat za tim da ga pokrene. A ako zaista želimo da zadovoljimo potražnju za hranom u budućnosti vertikalnom poljoprivredom (ili barem dopunjenom), samo jedna farma to neće učiniti.

Raiz Farm deli ovu misao i počeo je da radi na stvaranju ekosistema koji će podržati stvaranje daljih vertikalnih farmi širom sveta.

Raiz Farm

Raiz Farm je start-up fokusiran na izgradnju farmi koje opslužuju gradske potrošače na energetski efikasan način. Pokrenut je 2021. godine, a njihov prvi MVP, potpuno funkcionalna vertikalna farma, nalazi se u Lisabonu.

Iako je u početku njihov fokus na pretvaranju nedovoljno korišćenih urbanih prostora u Lisabonu u vertikalne farme, dugoročni cilj je pružanje Farming-as-a-Service.

Zanimljiv deo modela Raiz farme je da oni prodaju NFT-ove koji predstavljaju povrće koje uzgajaju. Kada se kupe, korisnici zapravo mogu otići na farmu i otkupiti svoje NFT za povrće ili začinsko bilje po svom izboru.

Raiz Farma je na početku puta, ali ima velike planove. Ideja je da se tokenizuju same farme kako bi osnažile zajednice da pokrenu sopstvene farme od nule i hrane svoje gradove. Trenutno, sprovode anketu među investitorima o njihovim stavovima o tokenima.

Ocenjeno je da je to odličan znak da pokušaju da rade u skladu sa očekivanjima i mišljenjima svojih korisnika umesto da samo lansiraju svoj token. Iako postoje izazovi u vezi sa vertikalnom poljoprivredom – kao što su visoka cena rada i veliko oslanjanje na tehnologiju – u Raiz Farmi prilično su sigurni da će to igrati ključnu ulogu u obezbeđivanju buduće potražnje za hranom.

Ako želite da kupite povrće sa nedavno lansirane prve Raiz farme, pogledajte njihovu mintbase prodavnicu: https://vvv.mintbase.io/store/raizverticalfarm.mintbase1.near

S. K.