banner-image

Predstavljanje genetskog potencijala goveda u Republici Češkoj

Ambasada Republike Češke i Ministarstvo poljoprivrede ove zemlje organizuju 4. oktobra u Vršcu seminar  „Predstavljanje genetskog potencijala goveda u Republici Češkoj“. 

Seminar se održava u konferencijskoj sali hotela „Vila Breg“, a počinje u 11 časova. Ovaj stručni skup otvoriće Tomaš Kuhta, ambasador Republike Češče u Srbiji i Vladimir Vanja, agroekonomski diplomata u Ambasadi Republike Češke u Beogradu, nadležan za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje u oblasti poljoprivrede. Učesnicima seminara obratiće se i Karolina  Bartošova iz Ministarstva poljoprivrede ove zemlje. 

Nenad Budimirović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, izneće pregled situacije uzgoja goveda u Srbiji. Stručno izaganje imaće predstavnik firme Jihočeský chovatel Igor Prka iz Centra za veštačko osemenjavanje Toplek. Toplek je ekskluzivni zastupnik ove češke kompanije, specijalizovane pre svega za simentalsku rasu. Učesnicima seminara obratiće se i Radivoj Ćosić, predstavnik firmi Natural, Jirži Hojer i Taurus inženjering.

Na ovom stručnom skupu učestvovaće i Miroslav Vrablik koji će predstaviti Češko udruženje uzgajivača tovnih pasmina goveda (ČSCHMS), te Libor Nožina iz Udruženja uzgajivača Češke i Moravske (ČMSCH), koji će govoriti o laboratorijskim mogućnostima Instituta za Imunogenetiku.

S. K.