banner-image

Staro selo u Sirogojnu domaćin Dana evropske baštine

Pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić otvorila je centralnu manifestaciju Dani evropske baštine u Muzeju na otvorenom ,,Staro selo“ Sirogojno u kojoj Srbija učestvuje sa još 50 zemalja Evrope.

Vanušić je poručila da je izrazito važno brinuti o našem kulturnom nasleđu, posebno pred izazovima digitalnog i tehnološkog razvoja i ubrzanog načina života.

Ona je rekla da su muzeji i ustanove kulture mesta gde se čuvaju i izučavaju kultura i tradicija zajednica i prenose sačuvana znanja kroz obrazovne i edukativne sadržaje.

Muzej „Staro selo“ je dobar primer integrativnog pristupa zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa koji čuva znanja o narodnom graditeljstvu, kulturi stanovanja, svakodnevnom i običajnom životu druge polovine 19. veka i prve polovine 20. veka, istakla je ona.

Pomoćnica ministra je naglasila da su mnoge tradicionalne veštine koje se neguju na ovom prostoru nastale u suživotu čoveka sa prirodom što se do danas nije promenilo, o čemu svedoče raznovrsni programi očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa koji se realizuju u Muzeju „Staro selo“.

Ovo je jubilarni, 20. put da Srbija učestvuje u ovoj smotri koja se organizuje tokom septembra u 50 zemalja Evrope, rekla je Vanušić i napomenula da je fokus Dana evropske baštine na očuvanju i promociji kulturnog nasleđa, kao i podizanju svesti građana o neophodnosti ovog važnog segmenta kulture.

Na izložbi „Izvor voda izvirala“ kojom je počela manifestacija, na panoima je predstavljeno 20 izvora sa područja grada Užica i grada Čačka, opština Arilje, Bajina Bašta, Požega, Priboj, Prijepolje i Čajetina, što govori da su izvori i danas veoma posećena mesta i predstavljaju privredni potencijal kraja.

O mnogim izvorima postoje različita verovaranja i legende koje se prenose u okviru zajednice.

Izložba je deo projekta „Lekoviti i čudotvorni izvori“ koji je uključen u proces implementacije Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ovaj projekat realizovan je u saradnji stručnjaka iz Narodnog muzeja Užice i Etnografskog muzeja Beograd sa ciljem podizanja svesti o značaju vode za živi svet i njene ugroženosti kao prirodnog resursa u sadašnjem vremenu.

U skladu sa ovogodišnjom temom manifestacije Dani evropske baštine ,,Održivo nasleđe”, nasleđe se posmatra kao jedan od temelja savremenog života koje ima važnu ulogu u procesu razvoja zajednice.

Prisutnima su se obratili i direktorka Muzeja na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijatović i Snežana Tomić, muzejski savetnik.