banner-image

Najbolje gazdinstvo u Srbiji bavi se proizvodnom mleka i sira

Bavljenje govedarstvom nije lako. Uprkos teškoćama, ima onih koji to uspešno rade. Gazdinstvo Žilić iz Martinaca koje čini mladi bračni par, drži krave i kompletnu proizvodnju mleka koristi za pravljenje čuvenih sireva, a dokaz da to dobro rade je prva nagrada za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji za 2022. godinu.

Aleksandar i Marija Žilić iz Martinaca već šest godina bave se mlečnim govedarstvom i proizvodnjom sira. Sve je počelo 2016. kada su imali jednu kravu i snabdevali sopstveno domaćinstvo mlekom, a od viška pravili sir. Danas imaju 14 krava, a njihov sir je postao poznat nadaleko.

Marija je poreklom iz kraja u kom se tradicionalno prave dobri sirevi, te je imala određeno predznanje o proizvodnji sira, vremenom je tehniku spravljanja ove namirnice usavršila.

Reklamom od usta do usta sirevi ove porodice dospeli su na trpeze širom Srema, a i dalje.

To gazdinstvo proglašeno je za najbolje u Srbiji za 2022. godinu, a kako kaže Aleksandar ono što je presudilo jeste to što mlečno govedarstvo obuhvata ciklus od proizvodnje mleka do njihovog finalnog proizvoda – sira.

Za to je kako navodi potrebno angažovanje cele porodice.

Nagrada od 500 hiljada dinara svakako će im značiti za ulaganje u mehanizaciju i dalji razvoj gazdinstva kažu Žilići, koji u narednom period planiraju da prošire svoj stočni fond.

Izvor:RTV