banner-image

Leskovčani će posle ajvara, roštilj mesa i sprže zaštititi i ljutenicu

U etno-kompleksu Šop-Đokić, u organizaciji Turističke organizacije i Regionalne privredne komore Leskovca, a pod pokroviteljstvom grada Leskovca, održana Izložba Leskovačkog domaćeg ajvara, zimnice, meda, vina i voćne rakije. Manifestacija je okupila veliki broj izlagača, kao i deset takmičarskih ekipa koje su se nadmetale u pripremanju domaćeg ajvara po tradicionalnoj recepturi.

U svom obraćanju, direktor PKS – RPK Leskovac, Goran Jović, naveo je da je Leskovac poznat po najkvalitetnijem ajvaru i zahvalio se TOL-u što je ponovo pokrenuo ovu manifestaciju, jer Leskovac treba da bude prepoznatljiv ne samo po Roštiljijadi nego i po takmičenju u pripremanju ajvara, kao jednog od brendova našeg grada.
Do kraja godine zaštitićemo još jedan brend, a to je Leskovačka ljutenica, i sve dok možemo zaštitićemo ono što je naše i autentučno“ istakao je gospodin Jović.

U kulturno-umetničkom delu programa, posetioci Izložbe imali su prilike da uživaju u nastupu leskovačkih mažoretkinja, kao i KUD-a Lemind.

Nakon degustacije pripremljenog ajvara, stručni žiri je doneo odluku o pobednicima ovogodišnjeg takmičenja. Treću nagradu osvojila je Turistička organizacija opštine Vlasotince, druga je pripala Vizitorksom centru Teodora iz Lebana, a prvo mesto je osvojila ekipa SRC Dubočice – Crven i blag. Specijalna nagrada za pripremu salate od pečenih paprika otišla je u ruke Vizitorskom centru Teodora.