banner-image

Udruživanjem poljoprivrednika do lakše nabavke mehanizacije

Sa manje novca, brže, lakše i bolјe do produktivnije  proizvodnje i veće dobiti!

 „Sa mašinskim prstenom imaćemo manje troškove, radićemo brže, kvalitetnije i efikasnije, a samim tim i produktivnije. Cilј je da sa što manje ulaganja i rada ostvarimo što bolјe efekte, a to možemo samo udruženi. Jedna savremena mašina koja košta oko 300.000 evra je za jednog domaćina nedostižna, ali njih deset ili petnaest će moći da je kupe i imaće značajne efekte tog ulaganja“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na njivi ratarske zadruge u  ataru Kikinde. Cilј tematskog skupa „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ koji se održao u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine je da se istakne značaj i ekonomska efikasnost nabavke savremene polјoprivredne mehanizacije preko zadruga, u odnosu na investicije pojedinačnih polјoprivrednika.

Foto: Beta

 „Samo uz zadruge možemo da postanemo konkurentniji na tržištu i produktivniji u polјoprivrednoj proizvodnji, imajući u vidu da kaskamo za Evropom upravo po pitanju produktivnosti rada. Osim tehnički racionalne iskorišćenosti mehanizacije za sve zadrugare, smanjuju se i troškovi celokupne proizvodnje, na šta je veoma značajno ukazati u ovim godinama obeleženim rastom cena svih inputa za polјoprivredu“ izjavila je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj.

Domaćin ovog događaja bila je ratarska zadruga „Žitopromet“ iz Kikinde koja je iz programa podrške zadrugama koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu dobila 15 miliona dinara upravo za nabavku mehanizacije u ratarstvu. Ova banatska zadruga ima 12 članova i bavi se proizvodnjom ratarskih kultura – pšenice, suncokreta, kukuruza i pivarskog ječma na površini od 800 hektara, dok na 150 hektara svojim kooperantima, kojih ima oko 40, pruža usluge pripreme, obrade i otkupa ratarskih kultura.

 „Naša zadruga konstantno ulaže u mehanizaciju, u proteklom periodu kupili smo tri mašine, a investicijom koju smo ostvarili sredstvima Ministarstva za brigu o selu 2021. godine, uvećali smo poslovni prihod za 24,5 miliona dinara  u odnosu na 2020. godinu.“ rekao je direktor zadruge Marko Đurđulov.

 Dr Aleksandar Sedlar, profesor na polјoprivrednom fakultetu u Novom Sadu ukazao je na značaj zadruga i ličnim iskustvom „I sam sam počeo svoju karijeru u zadruzi i hvala ministru Krkobabiću što novim programima i investicijama u zadruge ponovo osvetlјava ovaj vid organizovanja polјoprivrednih proizvođača. Zadruge su naša prošlost, ali sasvim sigurno možemo da kažemo i budućnost, jer prednjače u savremenoj mehanizaciji i uslužnoj delatnosti“.

Događaju su prisustvovali direktori zadruga, predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, rukovodstvo grada Kikinde, predstavnici kompanija koje se bave prodajom mehanizacije, Razvojnog fonda Vojvodine, osiguravajućih društava… Prisutni su na zadružnoj parceli imali prilike da vide demonstraciju rada mehanizacije u polјoprivredi – najsavremenijih traktora, kombajna, balirki, teleskopskih manipulatora, mašina za obradu zemlјišta, prskalica, transportne tehnike itd.

Od 2017. godine, od kako je počeo projekat revitalizacije zadrugarstva u Srbiji, na inicijativu ministra Milana Krkobabića, dodelјeno je 2,2 milijardi dinara kojima je pospešen rad ukupno 207 zadruga, od 1.100 novoosnovanih u tom periodu.

B. G.