banner-image

Subvencije za suncokret – da ne bude „kad je muka di si Đuka, kad pijete Đuku ne zovete“

Pozdravljamo odluku države da izađe u susret ratarima i omogući isplatu subvencija po kilogramu suncokreta ali, budući da se ne zna tačno koliko će biti novca za to i da će se taj dodatak isplaćivati do utroška sredstava, trebalo bi novac prvo da dobiju poljoprivrednici koji su protestovali i koji su se za njega izborili a onda oni koji u protestima nisu učestvovali, poručuje predsednik udruženja Paor iz Crepaje Miroslav Grubanov. 

-Hvala državi što nam izlazi u susret i što razume situaciju u kojoj su se poljoprivrednici našli u ovoj godini, ekstremno nepovoljnoj i po pitanju vremenskih uslova za proizvodnju i po pitanju cena đubriva, goriva i drugih inputa. Ali, ne sme se desiti da subvencije utvrđene uredbom ne dobiju oni koji su protestovali, a da ih dobiju oni koji su sedeli kod kuće. Da ne bude po onoj: „Kad je muka di si Đuka, kad pijete Đuku ne zovete“, kaže on.

Navodi da je u protestima zbog niske otkupne cene sukcokreta učestvovalo širom Srbije do dve hiljade poljoprivrednih domaćinstava. Trebalo bi, naglašava, da oni dobiju pečat i potvrdu svog udruženja da su bili u protestima i da imaju prioritet u dobijanju subvencije.

-U redu je da dobiju i oni nisu izašli na ulice ali, ako je pravde, na prvom mestu za dobijanje podrške iz državne kase trebalo bi da su poljoprivrednici koji su vodili tu bitku. Bez te bitke ne bi ni bilo ovog dodatka i ne bi se smelo desiti da oni koji su je izvojevali ostanu bez toga – kaže Grubanov.

Naglašava da bi subvencija trebalo da bude isplaćena do kraja godine i da se ratari nadaju da će biti tako, a ne da se s isplatom razvlači.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja raspisala je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine.

Pravo na finansijsku pomoć imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, koji su proizveli suncokret roda 2022. i čija su gazdinstva u aktivom statusu.

Finansijska podrška iznosi 7,8 dinara po kilogramu isporučene, odnosno prodate količine suncokreta pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi preradom, skladištenjem ili izvozom ove kulture, a najviše za 200 tona. 

S. G.