banner-image

Vinski turizam: Oplenačkoj berbi blizu 11 miliona iz budžeta

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je na otvaranju 59. Oplenačke berbe u Topoli, da je  ovo jedna od pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji, koja je veoma važna za promociju vinskog turizma.

Matić je izrazila uverenje da bi se, uz odgovarajuću podršku i snažno profilisanje, posete ovdašnjim vinarijama povećale, a da bi sama Topola mogla da postane poput najpoznatijih svetskih vinskih regija u Francuskoj i Italiji.

Upravo Topolu vidimo kao jednu od važnih destinacija na „Vinskim putevima Otvorenog Balkana“. Vinarstvo i vinogradarstvo, bogata istorija, dragocena kulturna baština i tradicionalna gostoljubivost, učiniće Topolu i ceo ovaj kraj nezaobilaznom destinacijom na svetskoj turističkoj mapi vina, poručila je ministarka.

Ona je navela da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, prepoznavši potencijal te manifestacije, u periodu od 2015. do 2022. godine odobrilo 10.700.000 dinara bespovratnih sredstava za projekat „Oplenačka berba“ i uložilo 21 milion dinara u izgradnju Vizitorskog centra.

„Oplenačka berba“, svetkovina u čast vina i grožđa, održava se od vremena kneza Aleksandra. Od 1962. godine prati je trodnevna kulturno-turistička manifestacija „Sabor narodnog stvaralaštva“, čiji je cilj očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva i nematerijalnog kulturnog nasleđa.