banner-image

Žedne Bosutske šume

Nivo podzemne vode u Bosutskim šumama pao je za dva do četiri metra, pokazuju istraživanja Šumarskog fakulteta. Voda se nalazi ispod zone korenovog sistema i hrastovi više ne mogu da dopru do nje. Osim plavljenja, koje im je uskraćeno izgradnjom savskog nasipa, hrastovima nedostaje i dopunska podzemna vlaga, koja im je potrebna za opstanak i razvoj. Koliko je šume izgubljeno zbog manjka vode?

Hrast je hidrofilna vrsta, što znači da su hrastove šume vodoljubive. One se oslanjaju ne samo na padavine, već i na podzemne i poplavne vode. Bosutske šume su deo velike prostrane celine nizijskih hrastova i mešovitih šuma koje se prostiru duž Posavine. Koliko se kroz vreme promenio taj predeo, pitali smo stručnjaka za zaštitu prirode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Alena Kiša.

Reke Sava, Bosut i Studva su žile kucavice Bosutskih šuma, koje su im donosile vodu plavljenjem ili kroz podzemne vode i tako ih hranile. Otpornost, ali i funkcionalnost šuma, krije se u mozaiku šuma sa rekama i močvarama, ističe Alen.

Da šume i dalje plave i da nema nekih biotičkih faktora koji im najviše štete, poput hrastove pepelnice, hrast bi se sam obnavljao, tvrdi naš sagovornik.

Problem za hrast lužnjak, kao i za sve vrste, jesu i klimatske promene i nedostatak padavina u vegetacionom periodu. Iako je količina padavina u proseku na godišnjem nivou dobra, njihov raspored je nepovoljan po biljke.

Izvor:RTV