banner-image

Mesečna trgovina poljoprivrede EU dostigla 34 milijarde evra

Trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU dostigla je ukupnu vrednost od 34 milijarde evra u junu 2022, što predstavlja pad od 2,6% na mesečnom nivou i povećanje od 24% u odnosu na jun prošle godine, saopštila je Evropska komisija.

Izvoz je neznatno porastao na 19,5 milijardi evra (+1% na mesečnom nivou), dok je uvoz procenjen na 14,5 milijardi evra, 7% niže nego u maju. U poređenju sa junom 2021. godine, ove brojke odražavaju povećanje vrednosti izvoza od 19,5%, a uvoza za 31%.

Suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima je značajno porastao i iznosio je 5,1 milijardu evra, što je povećanje od 33% u odnosu na prethodni mesec. Ovi nalazi su objavljeni pre par dana u mesečnom izveštaju Evropske komisije o poljoprivredno-prehrambenoj trgovini, koji se posebno fokusira na trgovinske tokove između EU i Ukrajine.

Izvoz povrća u Ukrajinu veći 557%, svinjskog mesa 112%

Iako su cene roba u junu ostale izuzetno visoke, one su blago opale u odnosu na maj. To se posebno odnosilo na žitarice, mlečne proizvode i uljarice, za koje su izvozne količine rasle, ali su cene padale. Izvoz u podsaharsku Afriku je značajno rastao iz meseca u mesec (+121%), i ako se pogledaju cene i količine, posebno pšenice.

Izvoz u Ukrajinu povećan je za 25% u odnosu na jun prošle godine i dostigao je 275 miliona evra. Ovo je najvećim delom posledica izvoza povrća i svinjskog mesa, čiji je obim izvoza porastao za 557% i 112% u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz iz Brazila, Sjedinjenih Država i Indonezije opadao je iz meseca u mesec. Najznačajniji pad bio je uvoz iz Brazila, koji je opao za 21%. Ovo je prvenstveno posledica smanjenja obima. Uvoz žitarica iz Brazila opao je za 60%, a uljarica za 31%, što odražava pad vrednosti uvoza od 58 miliona evra, odnosno 390 miliona evra.

Nakon implementacije linija solidarnosti i privremene liberalizacije trgovine, u junu je povećan uvoz iz Ukrajine. Značajno povećanje je zabeleženo kod uvoza uljarica (+92 miliona) i ulja (+90 miliona evra). Porastao je i uvoz živine i žitarica, za 17 miliona evra, odnosno 11 miliona evra.

U EU više pazarili Maroko, SAD, Velika Britanija…

Izvoz je najviše porastao u Veliku Britaniju, SAD i Maroko u prvih šest meseci ove godine. Izvoz u Maroko je porastao za 57% (+728 miliona evra), dok je izvoz u ceo region Bliskog istoka i Severne Afrike takođe značajno porastao. Ovo je u velikoj meri izazvano povećanjem izvoznih količina žitarica, semena suncokreta, voća i orašastih plodova i povrća.

Izvoz u Veliku Britaniju porastao je za 19% u periodu januar-jun, uglavnom zbog preparata od žitarica, koji je porastao za 478 miliona evra ili 23%. Ovo povećanje je uzrokovano povećanjem obima kao i jedinične cene. U međuvremenu, izvoz u Kinu i dalje je nizak, pa je za 27% u poređenju sa prvih šest meseci prošle godine.

Najbrže rastao uvoz iz Brazila

Što se uvoza tiče, EU je u periodu januar-jun uvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 82 milijarde evra, što je povećanje od 32% u odnosu na 2021. Najznačajniji rast beleži uvoz iz Brazila, koji je porastao za 46%. Ovo nije samo zbog povećanih cena robe, već i zbog povećanog obima uvoza. Ovo se posebno odnosi na uvoz kukuruza, sojine sačme i sirovog šećera, koji je porastao za 605.000 tona, 390.000 tona i 101.000 tona respektivno.

Takođe je zabeležen značajan rast uvoza iz jugoistočne Azije, posebno iz Indonezije, Vijetnama i Malezije. Uvoz iz ove tri zemlje povećan je za 35% ili 1,6 milijardi evra u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je uglavnom uzrokovano organskim hemikalijama i kafom.

Specifične kategorije proizvoda

U junu 2022. zabeležen je rast obima izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU. Žitarice su porasle za 16% iz meseca u mesec i 74% na godišnjem nivou; pšenica za 7% i 137%; a uljarica i proteinskih useva za 13% i 49%. To nije bio slučaj sa semenom uljane repice i sojom, za koje su izvozne količine pale, dok su cene nastavile da rastu.

Posmatrajući životinjske proizvode, povećan je izvoz goveđeg i telećeg mesa, mlečnih proizvoda i ovaca i koza, dok je izvoz živine blago opao. Izuzev ovaca i koza, jedinična vrednost izvoza za sve proizvode životinjskog porekla je opala u odnosu na maj.

Najveći pad vrednosti uvoza iz meseca u mesec zabeležen je kod žitarica i uljarica, koje su smanjene za 304 miliona evra, odnosno 442 miliona evra. Uvoz voća i povrća je takođe značajno smanjen, za 206 miliona evra. To je bilo zbog smanjenja uvoznih količina.

S. K.