banner-image

Srbija dobila prvo sertifikovano biodinamičko vino

Vino Claudivs 201 kuće Imperator dobio je potvrdu sertifikacionog tela Demeter da su u njegovoj proizvodnji dosledno primenjene biodinamičke prakse.

Organska vinarija Imperator, prva koja je u Srbiji i zvanično dobila ovu oznaku, nedavno je objavila da je njena etiketa Claudivs 2021 postalo prvo sertifikovano biodinamičko vino u našoj zemlji. Ovaj stoprocentni sovinjon blan, nastao od grožđa iz biodinamičkog vinograda u Erdeviku, dobio je oznaku međunarodne sertifikacione kuće Demeter, a koja potvrđuje da su u gajenju grožđa i stvaranju vina dosledno primenjene biodinamičke prakse.

Za ovaj uspeh poznate sremske kuće umnogome je odgovorna konsultantkinja Đurđa Katić, koja za Vino & Fino kaže da Demeter na našim prostorima još uvek nije prepoznat kao oznaka koja vinu donosi prestiž, ali da će se to u budućnosti promeniti:

– Kod nas je Demeter dosta nepoznat, jos manje nego organski sertifikati. Trenutno većini potrosaca to ne znači mnogo. Sa druge strane postoji jedna manja grupa profesionalaca i poznavalaca vina koja ovo ume da prepozna i ceni. Za prepoznavanje Demetera na tržištu vina biće potrebno vreme, ali I to će doci na red kada tržište bude zrelo. U inostranstvu je situacija drugačija jer su ovakva vina sveprisutna pa potrošači znaju šta to znači.

Vino Claudivs 2021, opisuje se kao aromatičan i sočan sovinjon blan sa notama tropskog voća i začina, i blagim mineralnim štihom. Nastao je u starim zasadima vinograda u Erdeviku, u godini koju Đurđa Katić opisuje kao vrlo povoljnu.

– 2021. je bila dobra godina, sa dosta različitih izazova na koje smo u najvećoj meri adekvatno odgovorili. Primena biodinamike je pristup koji negujemo u vinogradu sa ciljem dobijanja grožđa koje u sebi nosi autentičnost sorte i podneblja se kojeg dolazi. O biodinamici se mnogo spekuliše a malo ko nešto zna o tome, što često ostavlja prostor predrasudama i pogrešnim mišljenjima. Pravi se prevelika fama oko nečeg što je dobra, ali neuobičajena kod nas, poljoprivredna praksa koja traži mnogo angažovanja i ljudskog rada u vinogradu zarad dobijanja najbolje moguće sirovine. Mi smo spoznali benefite ovog pristupa i nastavićemo da ga primenjujemo – kaže Đurđa Katić, koja objašnjava i da je poštovanje organskih standarda u srcu biodinamičkog pristupa, što se odražava i kroz kriterijume za sertifikaciju:

– Organski standardi moraju biti 100% već implementirani i deo ustaljene poljoprivredne prakse. Dodatni obavezni elementi su primena komposta do jednom godišnje, CPP-a (biodinamički preparat po Mariji Tun) najmanje jednom godišnje, biodinamički preparati 500 i 501 u adekvatno vreme. Zasad vinograda mora da ima minimum 10% raznovrsnog biodiverziteta. Strogo se poštuju zone izolacije, rade godišnje analize lista i ploda. Kontrolu Demetera rade inspektori iz inostranstva najmanje jednom godišnje. Sertifikacija se obnavlja svake godine – navodi Đurđa Katić.

U kući Imperator očekuju da će u bliskoj budućnosti sva njihova vina dobiti Demeterov sertifikat.

– Za berbu 2021. očekujemo Demeter za sva već poznata Imperator vina koja se proizvode od grožđa iz starog zasada sa površine od 2.5 hektara. Za mladi zasad podignut 2018. i 2019. i nova vina koja smo kreirali od tog grožđa (Grašac, Sila Nika, Animus, La Vida), očekujemo Demeter od ove berbe 2022.

Izvor: Vinoifino