banner-image

Na jednoj farmi u Kini 1,2 miliona svinja za klanje, cela Srbija ima 2,7 miliona

Poslednjih meseci, svetski mediji izveštavali su o farmi svinja od 26 spratova u Edžou, provincija Hubei, u Kini. Saznajte dokle se stiglo u izgradnji, kako će farma izgledati i funkcionisati

Ovaj kompleks, kada bude završen, biće zapravo svojevrstan, ambiciozan poduhvat i prava avantura, ocenjuje portal Pigprogres, specijalizovan za ovu vrstu stočarske proizvodnje. Kompleks se sastoji od dve zgrade od 26 spratova, od kojih svaka ima 400.000 metara kvadratnih. Vlasnik projekta je Hubei Zhongkin Kaivei Modern Animal Husbandri, koji izveštava o projektu na svom VeChat nalogu. Najveći akcionar korporacije je lokalni proizvođač cementa, a toplota dobijena iz fabrike cementa takođe će se koristiti za grejanje farme. Reč je o jednoj od najmodernijih farmi za uzgoj svinja u Kini. Može se pohvaliti radnom efikasnošću, zelenom ekologijom i nižim sveobuhvatnim troškovima.

Farma nikla kod Vuhana

Grad Edžou se nalazi na oko 80 kilometara jugoistočno od Vuhana. Kompleks će na kraju moći da proizvodi 1,2 miliona svinja za klanje godišnje (do 108.000 tona svinjetine godišnje), dok su investicioni troškovi navodno bili oko 4 milijarde RMB (570 miliona evra), piše portal Pigprogres. Pomenimo, prema podacima za prošlu godinu Srbija je imala ukupno 2,7 miliona svinja. Dakle, samo na jednoj farmi u Kini za dva i po godine bi mogao biti poklan ceo svinjski fond Srbije.

Ugovor o saradnji za nabavku svinja

Ove godine, 31. avgusta, Zhongkin Kaivei i Jiahe Agriculture and Animal Husbandri potpisali su sporazum o saradnji za kupovinu svinja za početak punjenja jedne zgrade završenog kompleksa. Zhongkin Kaivei će predstaviti 21.600 krmača i 55 nerastova od dobavljača KingSino iz Guangdonga.

Podzemni kanali za ulov svinja

Prema uslovima ugovora, svinje sada borave u bazama u Miluo i Jin. Životinje se isporučuju u 4 serije u periodu od 25. septembra do 30. novembra ove godine. Životinje će ući u zgrade preko podzemnih „kanala za hvatanje svinja“. Zatim će ići do svojih predviđenih spratova jednim od 6 liftova za svinje od četrdeset tona.

Hrana i voda za piće

Životinje će otići u prvu od 2 zgrade od 26 spratova, koja je već završena. Druga zgrada je sada u izgradnji. Ideja je da se u svakoj zgradi prva 2 sprata koriste u funkcionalne svrhe – kao npr. snabdevanje hranom. Od trećeg sprata naviše, svaki sprat će funkcionisati kao farma, sa 1.000 krmača po spratu i proizvodnim kapacitetom od 25.000 svinja za klanje godišnje. Sa ukupno 48 proizvodnih spratova, to dovodi do 1,2 miliona svinja za klanje godišnje.

Više od 30.000 kontrolnih tačaka

Kineski mediji pišu o tome kako centralna soba na prvom spratu kontroliše hranu i vodu za piće za svaki sprat. Indikatori temperature, vlažnosti životne sredine, koncentracije toksičnih gasova kontrolišu se u realnom vremenu. Postoji više od 30.000 kontrolnih tačaka koje određuju precizno hranjenje svake svinje. Ogromni cevovodi snabdevaju vodom i materijalima svinje na svakom spratu.

Sistem za tretman otpada na bazi biogasa

Sistem za ispiranje služi za odlaganje svinjskog otpada. Medijski izvori su objasnili kako sveobuhvatni sistem za tretman otpada zasnovan na biogasu zatim pretvara svinjski stajnjak u čistu energiju za proizvodnju električne energije i grejanje. Stajnjak ulazi u rezervoar visokotemperaturnog anaerobnog sistema za fermentaciju, što smanjuje isparavanje mirisnih gasova za više od 90%.

Veterinarski nadzor 24 sata dnevno

Veterinari nadgledaju kompleks danonoćno. Zhongkin Kaivei takođe još uvek aktivno regrutuje dodatne veterinare, menadžere uzgoja, menadžere farmi i tehničare za osoblje na farmi Ezhou.

Potražnja Kine za svinjetinom će se povećati

Predviđa se da će kineska potražnja za svinjskim mesom porasti sa 51,77 miliona tona na 60,77 miliona tona u narednoj deceniji, prema zvaničnim procenama. Izgradnja velikih farmi poput ovih jedan je od načina da se zadovolji rastuća potražnja.

S. K.