banner-image

Farmeri u Prnjavoru prave svoju mlekaru

Farmeri u Republici Srpskoj, koji se bave proizvodnjom mleka, u Prnjavoru će graditi svoju mlekaru, objavio je portal Cpital. Početna investicija  koštaće 1,4 miliona maraka, što je oko 716.000 evra. 

U njoj će se praviti visokokvalitetni proizvodi, poput sireva kojih nema na domaćem tržištu i koji se uglavnom uvoze.

Projektom se upravlja iz Banjaluke gdje je 16 proizvođača uz Udruženje mlekara Republike Srpske osnovalo preduzeće “Naša mljekara”.

Prikupili su preko 133.000 maraka osnivačkog kapitala, a suvlasništvo je podeljeno u procentima od 7,51 do 12,77 odsto.

Opština Prnjavor dala je zeleno svetlo za ovu ideju i obećala zemljište u industrijskoj zoni. Očekuje se da se u izgradnju krene na proleće naredne godine.

Fokusiraćemo se na ono što nedostaje na tržištu. Nije nam cilj proizvodnja UHT mleka kojeg ima na tržištu, tako da nećemo biti konkurencija domaćim prerađivačima koji imaju niži stepen obrade”, kaže za CAPITAL direktor novoosnovanog preduzeća Miljan Erbez.

Kaže da je cilj da se krene sa preradom od pet do 10 hiljada litara na dnevnom nivou, a kasnije je povećavati.

Sa razvojem tržišta povećavali bi i proizvodnju. Imamo dobru lokaciju, blizu autoputa, blizu Banjaluke i drugih većih gradova, što bi bila naša prednost.  Proizvodnja će biti ekološki orijentisana i maksimalno ćemo izbegavati plastiku”, pojašnjava Erbez.

On smatra da nova fabrika neće napraviti poremećaj na tržištu sirovog mleka, a čija je proizvodnja u padu.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača, mlekara RS Vladimir Usorac kaže da je ideja postojala godinama unazad.

Kada je Banjalučka mlekara razvaljivana ja sam od aktuelne vlasti tražio da nam je prepišu zajedno sa dugovima, a da kasnije, kada je podignemo na noge, postanemo akcionari. Tri puta smo do sada pokušali da napravimo svoju mlekaru i svaki put je to razvaljeno raznim smicalicama, nadam se da ovaj put to neće biti slučaj”, rekao je on.

Capital podseća da je BIH od januara do avgusta ove godine uvezla 33 hiljade tona mleka i mlečnih proizvoda vrednih 144,5 miliona maraka, najviše iz Nemačke.