banner-image

Forum podunavskih zemalja unapređuje plovidbu Dunavom radi prevoza žita iz Ukrajine

Ministri spoljnih poslova 14 zemalja kroz koje prolazi reka Dunav, ili koje se nalaze blizu nje, saopštili su danas da će „intenzivirati napore“ radi smanjenja zavisnosti od energenata iz Rusije, kao i da će unaprediti plovni put Dunavom kako bi se njime prevozile žitarice iz Ukrajine, javila je hrvatska agencija Hina, a prenela Beta.

Predstavnici Nemačke, Austrije, Češke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Ukrajine, Rumunije, Bugarske i Moldavije okupili su se u slovačkom gradu Košice. Njihov forum organizovan je u sklopu Strategije Europske unije za regiju Dunava (EUSDR), okvira za razgovor i saradnju država iz tog područja.

Većina ministara učestvovala je na sastanku na daljinu, tj preko interneta, i usvojila zajedničku deklaraciju, zakonski neobvezujući dokument kojim usklađuju svoje politike.

„Intenziviraćemo napore radi smanjenja zavisnosti od ruskih fosilnih goriva pomoću diverzifikacije izvora energenata i dobavnih pravaca”, piše u deklaraciji napisanoj na četiri stranice.

Podunavske zemlje su dodale da će istovremeno podsticati „energetsku tranziciju“, odnosno korišćenje obnovljivih izvora energije u skladu s dogovorenim međunarodnim klimatskim sporazumima.

U deklaraciji se naglašava potreba za korišćenjem alternativne rute za izvoz žitarica iz Ukrajine zbog ruske blokade luka u Crnom moru.

„U tim uslovima (…) su luke na Dunavu postale jedan od mogućih načina za izlazak iz prehrambrene krize“, navedeno je u deklaraciji.

Zemlje potpisnice nameravaju da dodatno pojednostave procedure, poput carina, za hranu koja bi Dunavom dolazila iz Ukrajine u istočnu i srednju Evropu.

Dunav je, nakon Volge, druga po veličini reka u Evropi, i dugačka je 2.860 kilometara.

Ukrajina je 2019. godine izvozila 16 posto svetskih zaliha kukuruza i 42 odsto suncokretovog ulja, podatak je Ujedinjenih nacija.

Pad isporuka podigao je cene hrane.

Godišnji forum podunavskih zemalja trebalo je da se održi u Ukrajini jer ona trenutno predsedava Strategijom Evropske unije za regiju Dunava, ali zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je započeta 24. februara, skup se održava u susednoj Slovačkoj blizu granice sa tom zemljom.

Strategija EU za regiju Dunava osnovana je 2010. godine a preko nje zemlje učestvuju u prekograničnim projektima u oblastima zaštite okoline, turizma, energetike, saobraćaja i obrazovanja.

Zemlje određuju zajedničke prioritete u području Dunava pa ih povezuju sa svojim nacionalnim prioritetima, odnosno nacionalnim projektima koje žele finansirati iz EU fondova.