banner-image

Forum poljoprivrednih politika: Zapadni Balkan da bude istrajan na putu ka EU

Forum poljoprivrednih politika 2022, održan u Tirani od 19. do 20. oktobra  okupio je preko 140 učesnika iz 12 zemalja, a teme su bile fokusirane na prevazilaženje uticaja globalnih izazova na region Zapadnog Balkana kroz kreiranje odgovarajućih politika.

Forum poljoprivrednih politike 2022 održan je pod zajedničkim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi.

Organizatori kao i učesnici Foruma poljoprivrednih politika 2022 veoma su zahvalni na podršci institucija i organizacija: Evropskoj komisiji (Generalni direktorat za poljoprivredu i ruralni razvoj), Vladi Nemačke (Federalno ministarstvo hrane i poljoprivrede – BMEL, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj – BMZ i Nemačka agencija za međunarodnu saradnju – GIZ) i Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), navode u SWG.

-Forum je sumirao rezultate i preporuke četiri radne grupe posvećene regionalnoj saradnji u oblasti harmonizacije regulativa u sektoru vina, održivom gazdovanju šumama na Zapadnom Balkanu, razvoju funkcionalnih sistema inovacija i znanja u poljoprivredi (AKIS) i ulozi mladih u ruralnom razvoju. Forum veoma ceni napore EU i zemalja/teritorija Zapadnog Balkana da ubrzaju proces pridruživanja EU. Podstiče vlade zemalja Zapadnog Balkana, a posebno ministarstva poljoprivrede da preduzmu sve neophodne aktivnosti da odgovore na izazove na tom putu. Dok se fokusiraju na trenutna pitanja (sigurnost hrane, pitanja povećanja cena poljoprivrednih proizvoda kao rezultat visokih troškova energije), zemlje/teritorije Zapadnog Balkana se pozivaju da ostanu na pravom putu ka implementaciji
Zelene agende za Zapadni Balkan (GAWB), navodi se u saopštenju SWG.