banner-image

Nemačka napreduje ka legalizaciji kanabisa

Kupovinu i posedovanje 20 grama marihuane starijima od 18 godina u principu treba dozvoliti. To spada u ključne tačke plana kontrolisane legalizacije kanabisa koje je predstavio nemački ministar zdravstva Karl Lauterbah (Lauterbach), a preneo Germany today. 

Plan priprema nekoliko ministarstava, javila je Redakcijska mreža Nemačke u sredu. Uzgajanje do dve biljke kanabisa takođe treba dozvoliti. U legalizovanom kanabisu, prema predlogu, može da bude najviše 15 odsto psihoaktivne supstance tetrahidrokanabinol (THC).

Ipak, mladi od 18 do 21 godine moći će da kupuju proizvode sa najviše 10 odsto THC-a, da se spreče „oštećenja mozga povezana s kanabisom.“ Posedovanje do 20 grama važiće, prema planu, bez obzira na poreklo proizvoda i sadržaj THC-a.

Kanabis, u principu, pravno više neće biti klasifikovan kao narkotik. Ako mlađe od 18 godina uhvate sa marihuanom, oduzeće im je, ali ni to posedovanje neće biti kažnjivo. Ipak, kancelarije za mlade će, kako se predviđa, moći da ih šalju na kurseve o prevenciji.

Vlasti će da regulišu i koliko će prodavnice kanabisa morati da budu daleko od škola i drugih institucija za decu i mlade. Uprkos legalizaciji, reklamiranje neće biti dozvoljeno. Moguće je da će kanabisa biti ne samo u licenciranim radnjama, već i u apotekama, što treba da spreči širenje crnog tržišta, posebno na selu.

Ministar finansija Kristijan Lindner (Christian) je prošlog meseca rekao da će kanabis možda da bude legalizovan sledeće godine. Međutim, komesar za droge Burkhard Blinert (Blienert) naveo je da zakon ne treba očekivati pre 2024. Vladajuća koalicija će nacrt zakona da predstavi krajem ove, ili početkom sledeće godine.

U Nemačkoj kanabis koristi oko četiri miliona odraslih, rekao je Lauterbah krajem juna. Dodao je da je crno tržište veliko, a aktivnost organizovanog kriminala znatna. Ponegde dodaju druge supstance u kanabis, da ljude navedu na korišćenje drugih droga.

S druge strane, Lauterbah je tada rekao i da „umereno konzumiranje kanabisa, dobro obezbeđeno, kvalitetno i bez kriminala“ treba prihvatiti kao deo „modernog društva.“