banner-image

Peti simpozijum o pivu od 22. do 28. oktobra u Zrenjaninu

Peti simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi održaće se u Zrenjaninu, u hotelu „Vojvodina“ od 25. do 29. oktobra.

Trajaće dan duže nego do sada i za učešće na njemu prijavljeno je više od 45 naučnih i stručnih radova, s učesnicima iz Srbije i iz više zemalja. Simpozijum se održava kao deo manifestacije “Dani piva”, ali u kasnijem terminu, zbog organizacionih razloga – saopštili su organizatori na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Javnosti su se obratili Vlado Dašić, sekretar Organizacionog odbora simpozijuma i vlasnik jednog od organizatora, Turističke agencije “Karavan”, prof. dr Dragana Latković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je ove godine glavni organizator simpozijuma i Sanja Petrović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Zrenjanina, u svojstvu člana Organizacionog odbora.

Mini-jubilej, peto izdanje, simpozijum dočekuje uz porast broja prijavljenih autora i radova, što je dobar znak je da je manifestacija postigla neki svoj efekat i održivost. Razmišlja se i da, u skladu s tendencijama Grada Zrenjanina o razvoju manifestacionog i kongresnog turizma, možda već naredne godine simpozijum preraste u prvi kongres. Grad Zrenjanin je i pokrovitelj 5. simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi.

Dašić je podsetio i da je, zahvaljujući simpozijumu, došlo do dogovora između Grada Zrenjanina i pivare “Karlsberg” u Čelarevu o proizvodnji “Zrenjaninskog piva”, a potom i ideje o izgradnji kraft-pivare u Zrenjaninu.

– Gradonačelnik je izrazio želju da upravo stručnjaci i učesnici simpozijuma izrade projektnu dokumentaciju u vezi sa izgradnjom takve pivare, a na osnovu prikupljenih sredstava od prodaje “Zrenjaninskog piva”. Pošto su učesnici ovog simpozijuma i predstavnici kraft-pivara širom Srbije i njihovo udruženje, na osnovu njihovog iskustva trebalo bi da gradu i gradonačelniku dostavimo predlog kako bi formulisao tu pivaru, u smislu vlasništva – rekao je Vlado Dašić.

Suorganizatori simpozijuma su i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin, Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije iz Beograda, Turistička agencija “Karavan” Zrenjanin i Turistička organizacija grada Zrenjanina.