banner-image

Aleksić: Povećati podsticaje za poljoprivredu sa 56 na 100 milijardi

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić zatražio je na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu da se u budžetu za iduću godinu uveća podsticaj poljoprivredi sa 56 milijardi dinara na 100 milijardi.

Kako je saopštila Narodna stranka, Aleksić je kazao da u Srbiji od poljoprivrede živi milion i po ljudi i ocenio da podsticaji za agrar u budžetu za 2023. godinu budu povećani sa sadašnjih 56 milijardi dinara na 100 milijardi, a da se od 2024. godine za poljoprivredu izdvaja 10 odsto republičkog budžeta.

„Poljoprivreda državi mora biti prioritet, umesto gradnje stadiona od 150 miliona evra i subvencija strancima od 100.000 evra po radnom mestu, a seljaci neka se snalaze kako znaju i umeju. Dugovanja države poljoprivrednicima su strahovita“, rekao je Aleksić na sednici odbora održanoj u Indjiji.

Prema njegovim rečima, dupliranje budžeta za podsticaj agraru omogućilo bi isplate zaostalih dugovanja poljoprivrednicima, servisiranje tekućih obaveza i povećanje nekih subvencija, što bi bio prvi korak ka stvaranju konkurentne poljoprivrede koja će biti korisna i za proizvodjače i za državu.

„Poljoprivrednike teško pogadja inflacija, jer oni nemaju povećanje plata, nego moraju sami da zarade. Njima je inflacija pojela skoro svu zaradu zbog ogromnih poskupljenja, đubriva, dizela i hemijskih preparata. Seljak takodje mora da školuje svoju decu i da prehrani porodicu“, dodao je Aleksić.

On je naveo da sve „pametne države“ ulažu u poljoprivredu, naročito u krizi kakva danas vlada dok je, kako tvrdi, u Srbiji sve više zaparloženih njiva jer poljoprivrednici odustaju od proizvodnje i odlaze sa sela.

„Posledice agrarne politike vodjene u prethodnih deset godina su da Srbija uvozi velike količine mleka, krompira i paradajza. Veliki monopolisti u poljoprivredi koriste sve pogodnosti, dok proizvodnju gasi sve više malih gazdinstava do pet hektara, koja čine 80 odsto srpske poljoprivrede“, rekao je Aleksić.

Aleksić, koji se u Trsteniku bavi poljoprivrednom proizvodnjom, upitao je da li su u resornom ministarstvu svesni da se poljoprivreda gasi, ocenjujući da se poljoprivrednicima mora omogućiti da žive od svog rada.