banner-image

Za devet meseci Srbija uvezla 213.000 prasadi i 31.000 tona svinjskog mesa

Situacija u svinjarstvu je jako loša, domaći proizvođači i dalje su u velikoj krizi, a tome su doprinela i globalna kretanja, poput pandemije, poskupljenja inputa i rata u Ukrajini, kao i očigledna nezainteresovanost države da pomogne ovom sektoru, ocenjeno je na današnjem sastanku u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) kojem su prisustvovali uzgajivači svinja, predstavnici komorskog sistema i stručnjaci iz ove oblasti.

Rečeno je da Srbija ne proizvodi dovoljno mesa i da zvanične podatke o tome da samodovoljnost Srbije za svinjetinom iznosi oko 90 odsto treba uzeti sa rezervom.

-Za devet meseci Srbija je uvezla 213.000 prasadi i 31.000 tona svinjskog mesa. Cene svinja bile su, nakon ekstremnog pada, dovedene u normalu ali u poslednje vreme ponovo idu naniže. Prosečna prodajna cena tovljenika u prvih šest meseci bila je 156,5 dinara po kilogramu. Pritom, poskupeli su drastično svi inputi u proizvodnji, kukuruz je imao i loš prinos i loš kvalitet, a javio se i problem aflatoksina – rečeno je na sastanku.

Proizvođači svinja ukazali su na propuste u radu nadležnog ministarstva.

-Imamo 75.000 umatičenih krmača. Možda još 20 do 30 odsto neumatičenih. Ukupna proizvodnja tovljenika je oko 1,2 miliona, kad se odbije broj zaklane prasadi od ukupnog broja. Ako nam treba pet miliona tovljenika jasno je da smo u velikom problemu i kao farmeri i kao država – rekli su proizvođači.

Podsetili su da je pre par meseci u razgovorima sa nadležnim dogovoreno da će cena tovljenika prve klase biti 260 dinara, a sada je 200 ili 210 dinara. Takođe, naglašeno je da ograničenje cena buta traje 11 meseci a da po zakonu može da traje samo šest meseci.

Na sastanku se postavilo i pitanje porekla mesa uvezenog iz Hrvatske, kao i nekontrolisanog uvoza mesnih prerađevina i MOM-a (mehanički otkoštanog mesa), te označavanja mesnih proizvoda sa prisustvom GMO. Takođe, rečeno je da nema kontrole da li je meso u našim radnjama obeleženo kao srpsko meso proizvedeno u Srbiji, a upitno je i odmrzavanje smrznutog mesa jer postoji samo nekoliko subjekata koji to mogu da urade po propisima a mnogo više uvoznika. Upozoreno je na to da uvoz ugrožava bezbednost proizvoda ako oni idu u maloprodaju pa se odmrzavaju bez adekvatnih komora za odmrzavanje, a u Srbiji je samo par takvih komora.

Ceo teret krize trpe primarni proizvođači, rečeno je na sastanku. Proizvođači i klaničari nedavno su delili zaradu od prodaje mesa a sada je to odnos na štetu farmera. Uvoz jeftinih prerađevina preko trgovinskih lanaca jedan od glavnih faktora loše situacije u svinjarstvu, a niske otkupne cene diktiraju klaničari zbog čega ovaj posao postaje neisplativ, rekli su uzgajivači svinja.

Poljoprivrednici okupljeni u udruženjima uzgajivača svinja tražiće hitan sastanak s novom ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i izneti konkretne predloge za ublažavanje krize u svinjarstvu. Jedan od predloga biće da država otkupi svinje za robne rezerve po paritetu kukuruz – svinja 8:1.

S. K.