banner-image

Animalni otpad i divlje deponije – prošlost ružnih navika?!

U okviru projekta „Animalni otpad i divlje deponije – prošlost ružnih navika?!“ u Jagodini je održana javna prezentacija  u okviru koje su predstavljeni rezultati sprovedenih istraživanja kao i preporuke za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom na teritoriji opštine Rekovac.

Tokom projektnog edukativnog i konsultativnog procesa koji je trajao punih 7 meseci i tekao kroz      nekoliko faza, uspostavljena je saradnja i dijalog sa gotovo svim strukturama zajednica, koje se             primarno bave ekološkim temama ili su izrazili zainteresovanost da se uključe i informišu o tome.

Kroz edukativni proces unapređen je nivo znanja polaznika edukativnih radionica – farmera, koji su        prihvatili odgovornost da adekvatno postupaju sa uginulim životinjama i zaključili da moralna svest    mora biti na prvom mestu, naročito ako se radi o proizvodnji i plasmanu hrane koja je za opštu upotrebu i koja mora biti proverena i zdrava.

Kada su u pitanju donosioci odluka i predstavnici institucija koje se bave ovim pitanjima, najveću            zainteresovanost su pokazali predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne sredine grada Jagodine, koji su učestvovali u gotovo svim fazama dijaloga i edukacije.

Nažalost, iako je projekat u najvećoj meri bio usmeren na pitanje upravljanja otpadom i sporednim       proizvodima životinjskog porekla na nivou opštine Rekovac, samo na jednom projektnom događaju su    predstavnici ove opštine uzeli učešće, dok se upravljač komunalnim otpadom kome su povereni i     poslovi zoohigijene, nije odazvao ni jednom našem pozivu.

Bilo kako bilo, koordinator projekta Oliver Aleksić, naglasio je da su lokalnoj samoupravi ove opštine, od strane stručnog tima udruženja dostavljeni predlozi sa preporukama za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom i da se iskreno nada de će ovi predlozi biti razmatrani i usvojeni tokom izrade   Lokalnog plana upravljanja otpadom za period od 10 godina.

U okviru projekta, analizirana je i važeća Odluka o držanju i zaštiti domaćih životinja, koja predstavlja      vrlo važan dokument za sve uzgaivače domaćih životinja i koju je potrebno uskladiti sa Zakonom o      dobrobiti životinja. Isto tako u okviru ove odluke može se jasno definisati i način postupanja sa uginulom  životinjom, kao i to „ko treba da snosi troškove uklanjanja uginule životinje?“

„Nastavićemo da se zalažemo za sva pitanja od javnog značaja, koja su važna za očuvanje javnog   zdravlja i zdravog prirodnog okruženja kako Levča i Pomoravlja, tako i svih ostalih krajeva Srbije“,            naglašava Aleksić i dodaje da je proizvodnja zdrave hrane moguća samo ako imamo nezagađenu           životnu sredinu, čistu vodu i nezagađen vazduh i da zato, svi jednako moramo brinuti o tome.

Projekat „Animalni otpad i divlje deponije – prošlost ružnih navika!?“ sprovodi udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije, u okviru programa podrške „Snažno zeleno“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.