banner-image

Platforma koja smanjuje ulaganja u poljoprivredu i do 30 odsto

Somborski start-ap „Agro budžet sistem-ABS“ razvio je inovativno softversko rešenje za optimizaciju ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i predviđanje konačnih finansijskih rezultata proizvodnje, objavio je portal Privredne komore Srbije (PKS).

Startap iz Bačke ravnice kreirao je inovativnu automatizovanu ABS digitalnu platformu kako za dobavljače tako i za poljoprivrednike. Poljoprivredni proizvođači dobili su digitalni vodič za planiranje ulaganja u proizvodnju, a kompanije – dobavljači, imaju uvid u pojedinačne proizvodne planove svakog poljoprivrednog proizvođača i na osnovu toga mogu da kreiraju ponudu.

-Ovim je stvoreno vin-vin rešenje za obe grupe korisnika. Digitalni vodič za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju kreira se na osnovu potpuno automatizovanog procesa odabira najpovoljnije ponude kreirane od dobavljača direktno na ABS platformi“, objašnjava Aleksandar Marotić, koordinator projekta ABS digitalne platforme.

Prikupljanje, obrada i odabir najpovoljnije ponude vrši se na osnovu ponuda roba i usluga iz 18 različitih privrednih oblasti koje svojim aktivnostima prate poljoprivrednu proizvodnju, od izbora semena i sadnog materijala, negovanja useva, preko zaštite bilja, mašinske obrade zemlje i skladištenja, do plasmana poljoprivrednih proizvoda, transporta, subvencija…

Projekcija nivoa potrebnog ulaganja kao i finasijskog rezultata proizvodnje vrši se za svaku proizvodnu parcelu posebno, kao i na nivou ukupne proizvodne površine, navodi Marotić i dodaje da je rešenje primenjivo i u konceptu precizne poljoprivrede.

ABS digitalna platforma štedi poljoprivrednicima 100 odsto vremena potrebnog za prikupljanje ponuda od različitih dobavljača roba i usluga i značajno povećava komfor u planiranju proizvodnje. ABS platforma sprečava gubitak profita poljoprivrednicima za više od 15 odsto.

-Poljoprivrednicima omogućava uštedu u potrebnim inputima više od 30 odsto, poput potrošnje goriva, đubriva, zaštitnih sredstava, kao i u administrativnim troškovima

Kompanije dobavljači mogu da steknu uvid u planove proizvodnje poljoprivrednika i kreiraju personalizovane ponude roba i usluga. Time se povećava broj novih kupaca i produžava „životni vek” postojećih.

U RPK Sombor nedavno je održana prezentacija projekta „Agro budžet sistem“ s ciljem da se u što kraćem periodu pomogne razvoju tradicionalne poljoprivrede i pomogne da se ona pretvori u tržišno orijentisanu modernu privrednu granu.