banner-image

Poljoprivrednicima na Kosovu dodeljena oprema za unapređenje proizvodnje

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede obišli su 19. porodica u selima Sušica, Slivovo, Laplje Selo, Čaglavica, Preoce i Donja Brnjica, kojima su na konkursu dodeljene subvencije Kancelarije za razvoj prerađivačkih delatnosti, privrede i preduzetništva.

Najveći broj korisnika je prema zahtevima na konkursu dobio kazane za pečenje rakije, a dodeljene su i mešaone za stočnu hranu, krunjači za kukuruz, pasirke za voće i komora za sušenje voća.

Svi dobitnici podsticaja izrazili su zahvalnost Kancelariji za Kosovo i Metohiju jer im je na ovaj način omogućeno da olakšaju svoj rad, smanje troškove i unaprede proizvodnju.

Radivoje Lakić iz Preoca, koji je dobio mešaonu za stočnu hranu i krunjač za kukuruz, rekao je da je zahvaljujući ovoj pomoći Kancelarije značajno sebi olakšao posao jer više ne mora da radi na ručnom mlinu, a proširio je i proizvodnju jer može da podmiri više stočnih grla.

Zoran Đokić iz Lapljeg Sela, koji se bavi proizvodnjom rakije, podvukao je da mu je izuzetno značajno to što je dobio kazan za pečenje rakije i da će mu to u velikoj meri umanjiti troškove jer je do sada plaćao iznajmljivanje kazana.

Živojin Jovanović iz Gračanice, koji je dobio sušaru za voće, istakao je da su zahvaljujući ovoj pomoći uspeli da prošire svoju proizvodnju.

Ovo je jedan vid podrške opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jer bez ove pomoći ne bismo mogli sve ovo da postignemo, rekao je Jovanović.

Petočlana porodica Zorana Nedeljkovića iz Lapljeg Sela bavi se proizvodnjom raznih vrsta rakija, a na konkursu je dobila kazan za rakiju, opremu u vidu buradi i muljarice za grožđe.

Prema njegovim rečima, pomoć je izuzetno važna jer će u velikoj meri doprineti smanjenju troškova proizvodnje ovog pića.

Ova poseta ima za cilj da se predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i članovi Komisije za kontrolu sprovedenih konkursa, na terenu uvere u značaj sprovođenja ovakvih projekata i o toku razvoja privrednih, odnosno poljoprivrednih delatnosti.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovim projektima pokazuje da snažno podržava srpske poljoprivrednike u pokrajini i to će kroz svoje aktivnosti nastaviti da čini kako bi pospešila privrednu delatnost našeg naroda koji ostaje na svojim ognjištima uprkos teškim uslovima života, navodi se u saopštenju.