banner-image

Vlasotince dobija fond za razvoj poljoprivrede

Opština Vlasotince, Fondacija Ana i Vlade Divac i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u opštini Vlasotince.

Osnivanje fonda je podržao Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje ACDI/VOCA.

Vrednost fonda koji je stvoren zajedničkim ulaganjem opštine i fondacije, iznosi 3.000.000 dinara.

Na ovaj način poljoprivrednim gazdinstvima se obezbeđuju pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu i sredstva potrebna za modernizovanje i unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje. Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga će upravljati sredstvima i aktivnostima fonda.

Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince je prilikom potpisivanja Ugovora izjavio: „U našoj opštini, polovina teritorije je poljoprivredno zemljište i zato je veoma važno da, osim subvencija koje daju opština i resorno ministarstvo, možemo da ponudimo još jedan vid podrške našim poljoprivrednicima. Oni će praktično, u 2023. moći da pozajme sredstva iz ovog fonda koji danas osnivamo, da imaju određeni tzv. grejs period i da onda vraćaju ta sredstva u ratama, bez kamate i po raporedu koji dogovorimo. Ja se nadam i verujem da će naši domaćini iskoristiti ovu mogućnost da unaprede svoje gazdinstvo u narednoj godini.“

Podsticajna sredstva ovog inovativnog revolving fonda su namenjena poljoprivrednicima koji za inicijalno investiranje u proizvodnju obično moraju da koriste sopstvena sredstva, jer teško dolaze do bankarskih pozajmica. Ovakav alternativni  vid podrške od strane opštine upravo rešava taj problem i omogućava poljorivrednicima da do povoljnih finansijskih sredstava dođu na transparentan i jednostavan način“, izjavila je Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama Projekta velika mala privreda.

„Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje u opštini Vlasotince omogućiće poljoprivrednicima da unaprede svoje poslovanje, a lokalnoj samoupravi da sagleda realne potrebe poljoprivrednih proizvođača sa fokusom na žene, mlade i ranjive grupe. Konstantna podrška od strane Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u vidu obuka, savetodavnih usluga i promocija dostupnih izvora finansiranja je paket usluga koji je dostupan svim korisnicima sredstava. Dugogodišnja uspešna saradnja sa opštinom Vlasotince i posvećenost svih projektnih partnera doprineće da se i ovaj projekat uspešno realizuje i stvore uslovi za realizaciju novih projektnih ideja”, izjavila je Dragana Belenzada, direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

„Mali, tradicionalni poljoprivrednici i dalje teško dolaze do novca neophodnog za investiranje u proširenje i unapređenje proizvodnje. Lokalni fondovi koje osnivamo sa opštinama daju fleksibilnost za finansiranje poljoprivrednika pod najpovoljnijim uslovima i predstavljaju održive fondove sa kojima će lokalne samouprave dugoročno podržavati razvoj proizvodnje hrane“, izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

 

 

 

Vlasotince je, posle Novog Pazara i Bele Palanke, treća opština u Srbiji koja je osnovala fond za podsticaj razvoja poljoprivrede uz podršku Projekta velika mala privreda, koji ima u planu pokretanje ukupno 14 ovakvih fondova širom Srbije. Prethodno je uz podršku USAID-a pokrenuto 9 inovativnih fondova pomoću kojih je preko 100 poljoprivrednika već dobilo sredstva i uložilo u svoja gazdinstva.