banner-image

Stranci će u Hrvatskoj moći kupovati poljoprivredno zemljište bez limita

Hrvatska je i dalje najjeftinija u EU po ceni zemljišta, oko 3.400 evra po hektaru oranica. Dok je, na primer, u Sloveniji prosek 20.000, a najskuplja je Holandija sa 70.000 evra. Možemo se očekivati da će doći mnogo stranaca

Stručnjak za nekretnine Sanjin Rastovac govorio je za N1 o kupovini poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Stranci su do sada mogli da kupuju zemljište samo ako su, kako kaže, otvorili firmu u Hrvatskoj, a od 1. jula sledeće godine moći će da kupuju bez ograničenja.

On dodaje da će to biti mnogo jednostavnije i sve lakše nakon ulaska u Šengen.

„Ima interesovanja stranaca, uglavnom većih korporacija. Dok našim ljudima nije isplativo da imaju malo zemlje i da je obrađuju bez subvencija“, kaže stručnjak za nekretnine Rastovac.

On kaže da će biti veliko interesovanje za solarnu energiju, posebno u Zagori i Slavoniji zbog poljoprivrede i poljoprivrede.

Ističe da je Hrvatska i dalje najjeftinija u EU po ceni zemljišta, oko 3.400 evra po hektaru oranica. Dok je, na primer, u Sloveniji prosek 20.000, a najskuplja je Holandija sa 70.000 evra. Možemo očekivati da će doći mnogo stranaca“, zaključuje on.

Na pitanje da li će biti rasprodaje dedovine kaže da se to već manje-više dešavalo, posebno u Slavoniji, a smatra da bi se mogla povećati.

„Evro nam dolazi i mi ulazimo u Šengen, pa će ljudima biti lakše da dođu. Istra je područje najvećeg interesovanja jer je zemlja najjeftinija, pa tako i Primorsko-goranska županija“, kaže stručnjak za nekretnine Rastovac.

Interesovanje je, dodaje, veliko i na kontinentu i verovatno će rasti. On je komentarisao i tržište nekretnina i uticaj kamata.

„Kada kamate rastu, potrebno je mnogo više novca, pa je za očekivati da će biti manje kupaca. Nekretnine su naše omiljeno sredstvo ulaganja, ali sa novim povećanjem kamata ulazimo u novi ciklus“, rekao je N 1 stručnjak za nekretnine Sanjin Rastovac.