banner-image

Kad solarni paneli prave i struju i hlad jabuke se dvaput beru

Plantaža jabuka u zapadnoj Nemačkoj imala je dve berbe ove godine, evo kako

Solarni paneli koji obezbeđuju preko potrebnu hladovinu za voćnjak su proizvodili obilje struje tokom ovogodišnjeg neobično toplog leta.

„Ideja je jednostavna“, kaže Kristijan Nahtvej, vlasnik organske plantaže u Gelsdorfu – sat vremena vožnje južno od Kelna – „Zaštititi voćnjak, bez smanjenja raspoloživih površina za uzgoj, a posebno održavanja proizvodnje. Povrh toga, solarna električna energija se proizvodi na istoj zemlji.”

Solarne instalacije obezbeđuju poljoprivrednicima drugi izvor prihoda

Solarne instalacije velikih razmera na obradivim površinama postaju sve popularnije u Evropi i Severnoj Americi. One omogućavaju poljoprivrednicima da maksimalno iskoriste površine koje obrađuju i uspostave drugi izvor prihoda.

Međutim, teško je dobiti pravu kombinaciju useva i solarne energije, jer su moderne sorte voća  prilagođene određenim uslovima uzgoja. Svaka promena može da preokrene ravnotežu, koštajući poljoprivrednike prihoda ako je njihovo voće oštećeno, pogrešne boje ili nije tako slatko kao što potrošači vole.

Zato Nachtvei sarađuje sa istraživačima kako bi testirao koje sorte jabuka uspevaju pod solarnim krovom i koje vrste fotonaponskih krovova su najpogodnije za voćnjak. Da bi se uporedili rezultati, neka stabla su prekrivena konvencionalnom mrežom koja se obično koristi za zaštitu osetljivih useva od grada.

Nemački istraživači istražuju kako solarni paneli utiču na rezultate useva

Jurgen Cimer, stručnjak za poljoprivredne usluge pokrajine Rajna-Palatinat, kaže da su jabuke uzgajane ispod solarnih krovova ove godine bile nešto manje slatke od onih ispod protivgradnih mreža.

Ali jedva da je bilo koja od jabuka zasenjenih suncem oštećena na intenzivnoj sunčevoj svjetlosti koja je pogodila region 24. jula ove godine. Poređenja radi, do 18 odsto otkrivenog voća je tog dana zadobilo opekotine od sunca.

„Potrebne su nam najmanje dve do tri pune godine da zabeležimo sve vremenske uslove koji se mogu pojaviti i pogledamo prinos i boju koju proizvode različite sorte drveća“, kaže Zimer.

Istraživači se nadaju da će testovi pokazati da stabla voća uspevaju pod solarnim panelima. Ovo bi moglo pomoći da se spreči rivalitet i takmičenje proizvodnje obnovljive energije sa poljoprivredom – da za proizvodnju obnovljive energije ne treba posebno zemljište već da se sve odvija na istim površinama.

Nachtvei kaže da bi mogao da koristi solarnu električnu energiju proizvedenu na farmi za napajanje sopstvenih objekata i mašina. Ali za početak, planira da strujom obezbedi desetine obližnjih kuća.