banner-image

Predlog Vladi: Vaučeri i za kupovinu domaćih proizvoda

Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je Vladi Republike Srbije inicijativu za pokretanje akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije.

Kako se u inicijativi navodi, ova subvencija bi se zasnivala na pozitivnim iskustvima akcije podele turističkih vaučera, koja je tokom prethodnih osam godina višestruko uvećala promet u oblasti domaćeg turizma.

-U teškim vremenima, kada celom svetu preti velika ekonomska kriza, neophodno je da još više podstičemo domaću proizvodnju zasnovanu na sopstvenim resursima“, rekao je Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ i dodao da u Srbiji postoji veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja mogu da proizvedu prirodne i kvalitetne domaće proizvode.

Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava, koja bi se uključila u akciju, nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama. Izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo bi se razvoj ovih oblasti, što bi u budućnosti dovelo do većeg interesovanja mladih za život i rad u tim krajevima.

U svetu su organski proizvodi i kvalitetni domaći proizvodi malih proizvođača sve više traženi, dok u Srbiji niska kupovna moć građana predstavlja prepreku za razvoj ovog tržišta.

-Proizvodnja domaćih proizvoda zasniva se na skoro stopostotnom korišćenju domaćih resursa, od sirovine, do ambalaže i transporta, pa bi sav novac koji se usmeri u njen razvoj ostajao u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet. Sigurni smo da bi pokretanje navedene akcije dovelo do značajnog rasta ove proizvodnje, kao što je to slučaj u domaćem turizmu, zaključio je Ristić.

U udruženju „Moja Srbija“ naglašavaju da bi uvećano tržište domaćih proizvoda dodatno privuklo i veliki broj kupaca iz dijaspore, a da je danas veoma lako i povoljno dostaviti robu iz bilo kog mesta u Srbiji, na kućni prag naših ljudi u rasejanju.

Pokretanjem akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača stvorili bi se uslovi da mladi u seoskim sredinama mogu da rade i da zarade, a samim tim i da ostanu da žive na svom ognjištu, građani Srbije bi dobili mogućnost da kupe veće količine željenih domaćih proizvoda, razvilo bi se tržište kvalitetnih proizvoda malih proizvođača, što bi u perspektivi rezultiralo uključivanjem i naše dijaspore i povećanim izvozom, a državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi sva uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu.