banner-image

U Baranji je izgrađen Kokingrad! Ima hotel, kapelicu, kafić…

Taman kada ste pomislili „Sve sam video u svom životu“ – shvatili ste da niste! Kokingrad je ono što još morate da vidite da biste rekli da ste sve videli. Kokingrad, tačnije grad za kokoške i petlove, izgrađen je u Baranji, a njegov izgled očaraće vas na prvu.

U selu Karanac živi porodica Balaš, koja ima svoje seljačko domaćinstvo, Bakine čarolije. Odlučili su da tipičan seoski život približe drugima, a kako se ljudi iz grada najviše interesuju za domaće životinje, ova porodica je napravila Kokingrad. To je mali grad u kome žive pernate životinje, a moderna arhitektura sa daškom prošlosti osigurala je životinjama prilagođenu komunalnu infrastrukturu. Postoje ulice i putevi od cigle, imaju solarnu uličnu rasvetu, ali i kafić Koko bar gde životinje jedu i piju.

Kokingrad ima i svoj hotel međunarodnog karaktera. Naime, u njemu se čuvaju različite vrste koka iz celog sveta, pa tako pored hrvatica, tu ima i američkih brama koka, cgolovratih kokošaka, minorki… Da kokošima ne bude dosadno, u hotel su stigle japanske i ruanske patke kao i nilske guske. Svi oni uživaju uz zvonik koji se oglašava svaki put kada treba da jedu, ali i kada treba da spavaju. Naravno, koke za to ne mare mnogo jer imaju svoj ritam.

„Pored jeftine struje danas je važna i bezbednost, pa smo im izgradili sigurnu kućicu sa krovnim prozorom. Tu živi labrador Bobi čiji je zadatak da čuva Kokingrad. Imamo i tvrđavu u kojoj živi fazan sa svojom prijateljicom, sa kojom je u vanbračnoj zajednici, a postoji i kapela u kojoj smo smestili minorke, to su koke koje još nemaju mužjaka. Ali to nije sve! Imamo i golubinji sokak, kojeg čine „gugu palata“ u kojoj žive dva para golubova paunova, te svratište, a to je zapravo mala kuća u koju dolaze vrapci i druge sitne vrste kako bi se prehranile“, govori nam porodica Balaš koju čine Sreto i Nikola, ali i gospođa Gordana, koja se stara da svako pero bude na svom mestu.

Kokingrad je ukrašen brojnim detaljima, a toliko je lep i praktičan da ga rado posećuju i druge pernate životinje. Sve je izgrađeno u voćnjaku ove porodice, a osim što sve lepo izgleda, praktično je i zato što porodici Balaš svaki dan daje koje jaje više. Ova vesela baranjska porodica turizmom se bavi više od deset godina, a kako su njihovi gosti često pokazivali interesovanje za životinje, rodila se ideja za Kokingrad. Izgradnja ovog novog grada na karti Hrvatske trajala je tri godine, a sve je rađeno ručno i detaljno.

Kokingrad čini dvadesetak kokošaka i petlova, ima devet pataka, dve guske, šest golubova i dva fazana, ali kada za ovo čuju koke širom sveta – nema sumnje da će uskoro biti novih vrsta.

„Nakon Kokingrada, pripremamo degustacionu salu koja će gostima ponuditi tradicionalnu baranjsku hranu po izboru. Imaćemo suvomesnate proizvode, domaće sokove, likere… Imamo pet smeštajnih jedinica i svaka ima svoju priču, a sve u skladu sa tradicijom življenja u Baranji. Čak smo napravili i Baranjski baka bilding – to je seljački mini-golf koji se igra sa kutlačama za pekmez, palicama, praćkama…“, otkriva porodica Balaš, koja je u Baranji poznata i po obilnom i sveže pripremljenom doručku, kojeg  znamo sigurno da su ga probali i neki vegetarijanci.

Turistička ponuda Baranje je izuzetno bogata. Ne samo u hrani i piću, već i u raznim drugim sadržajima. U Baranji se skoro svakog vikenda održava nekakav koncert. Postoji veliki broj restorana, a tu je i odlična tamburaška i ciganska muzika. Veliki je broj podruma i sala za degustaciju vina, Kopački rit, popularni Tikveš i Zlatna greda, a turistička ponuda Baranje je svakim danom sve bogatija.

Osim Kokingrada, koji je namenjen njihovim gostima, seosko domaćinstvo Bakine čarolije nudi i smještaj za samo 280 kuna s doručkom, a za decu do godinu dana sve je besplatno. Za one do sedam godina omogućen je popust od 50 odsto. Uskoro će biti sauna i đakuzi, a ako želite da zavirite u ovaj pravi mali baranjski raj, obavezno posetite njihov sajt ili ih pratite na društvenoj mreži Fejsbuk.

FOTO: Tatjana Trtanj