banner-image

Nestašica gusaka: Restorani menjaju jelovnike za Božić

Energetska kriza i rat u Ukrajini osetiće se ove zime i za stolovima mnogih nemačkih restorana. Guščije meso koje Nemci tradicionalno jedu oko Božića je prilično poskupelo, a i nema ga dovoljno – i zbog ptičjeg gripa.

Više od tri četvrtine ugostitelja zato u jelovnike ubacuje povoljnije alternative, a divljač, patka ili govedina su najpopularniji izbor, objavilo je udruženja hotela i restorana Dehoga u ponedeljak.

„Ove godine se gajilo i tovilo mnogo manje gusaka,“ rekao je Herbert Dorman (Dohrmann), predsednik Nemačkog udruženja mesara, a prenosi Germany today. „Ptičiji grip je u stvari van kontrole, a zbog rata u Ukrajini je hrana prilično poskupela.“

Samo ovog leta, 40.000 gusaka je ubijeno u Nemačkoj zbog ptičjeg gripa, rekao je Diter Oltman (Dieter Oltmann), direktor Udruženja živinarske industrije Donje Saksonije. U toj pokrajini je ubijeno 16.000 životinja. To osećaju i ugostitelji.

Vlasnici restorana se osim sa većim otkupnim cenama namirnica bore i sa skupim energentima. Istraživanje Dehoge pokazalo je da su to sada najveći problemi za skoro 90 odsto. U ranijem istraživanju, mnogi ugostitelji su rekli da sve veće troškove mogu bar delimično da prebace na goste. Sada može retko koji.

U oktobru je prodaja i dalje bila skoro 10 odsto manja nego pre pandemije, istog meseca 2019. Vlasnici skoro petine kompanija rekli su da bi bez državne pomoći prestali da rade. Prognoze za predstojeće praznične nedelje su uzdržane.