banner-image

Vinski stručnjaci traže da se smanji upotreba staklene ambalaže

Neki od vodećih vinskih stručnjaka na planeti, među kojima su Džensis Robinson MW i Hju Džonson, potpisali su otvoreno pismo sa porukom vinarima da se u što većoj meri okrenu alternetivnim ambalažama vina kao što su limenke, mala metalna burad, papirne boce…

Među potpisnicima otvorenog pisma koje je iniciralo udruženje Wine Traders for Alternative Formats (WTAF) nalaze se mogi nosioci titule Master of Wine, vinski pisci i novinari, kritičari i trgovci, mahom iz Velike Britanije.

Oliver Lia iz kuće BIB Wine Company koja promoviše bag-in-box ambalažu kao inteligentan i praktičan odgovor na pojedinačne vinske boce, u svojstvu osnivača udruženja WTAF rekao je da je značajno smanjenje emisije štetnih gasova moguće samo ako se u velikoj meri redukuje proizvodnja i potrošnja staklenih boca.

– Važno je da ne gubimo vreme na preterano razmišljanje. Postoji mnogo alternativnih formata ambalaže koji mogu doprineti smanjenju zagađenja. Znamo i da su kupci vina motivisani da se opredeljuju za održivu kupovinu – rekao je Lia.

Udruženje WTAF nije se, naravno, založilo za ukidanje staklenih boca sa čepom od plute, već za to da se vina koja nisu namenjena odležavanju pakuju u ekološki održivu ambalažu.

Nema primetne razlike u ukusu vina posluženog iz ovakve ambalaže i onog koje je posluženo iz staklene boce, pod uslovom da se vina služe par meseci nakon kupovine – navodi se u otvorenom pismu, a neki od njegovih potpisnika, uključujući i izvesno najslavniju vinsku ličnost sa spiska, dodatno su podržali otvoreno pismo izjavama za medije.

– Najbolja vina iz limenki i bag-in-box ambalaže bila su tako kvalitetna da bi ih sa zadovoljstvom poslužila na večeri – rekla je za Dekanter Džensis Robinson MW.

Izvor: Vino i fino