banner-image

U Begeču održana prva Šargarepijada

Manifestacija „Šargarepijada“ održana je po prvi put u Begeču koji je odavno poznat kao mesto u kojem se proizvodi čuvena šargarepa.

Begečka šargarepa je jedan od tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom sa teritorije Novog Sada, a manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

– Kada jedna manifestacija dočeka svoje rođenje, onda to predstavlja veliki trenutak koji ostaje urezan u sećanje i dugo pamćenje. S druge strane, postoji i obaveza da ova manifestacija iz godine u godinu preraste u tradiciju, što ne dovodim u sumnju, jer je Begeč mesto gde se uzgaja najbolja šargarepa, ne samo u ovim krajevima već i šire. Šargarepa je postala brend ovog kraja, zaštitni znak prelepog Begeča, i ona postaje deo identiteta. Zato će Novi Sad, koji je uvek znao da prepozna prave vrednosti, ovaj festival kontinuirano podržavati. Brojke od 30.000 tona šargarepe prve klase i 13 gazdinstava koje se bave proizvodnjom šargarepe sa zaštićenim, i još osam bez zaštićenog geografskog porekla, za ovo malo mesto govore same za sebe“, rekao je Petrović na otvaranju i poželeo organizatorima da „Šargarepijada“, iz godine u godinu, postane sve raznovrsnija i sadržajnija, ali i prepoznatljiva, ne samo u Novom Sadu, već i šire.

Domaćini manifestacije, Zemljoradnička zadruga „Begečki povrtari“ i KC „Begeč“ organizovali su bogat program za posetioce, među kojima je bio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Gosti su imali priliku da probaju različita jela od ovog povrća, organizovano je i tamičenje u kuvanju gulaša, a čitavu manifestaciju pratio je bogat kulturno-umetnički program.

Izvor:RTV