banner-image

Nova Varoš raspisala Konkurs: Poljoprivrednicima bespovratno blizu 4 miliona dinara

Opština Nova Varoš raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za 2022. godinu.

Ukupan iznos sredstava po ovom Konkursu je 3.858.443,70 dinara.

Novac se dodeljuje za sledeće investcije:

– Oprema za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, uključujući sve elemente, materijale i instalacije;

– Mašine i oprema za rukovanje i transport čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka (transporteri za stajnjak; uređaji za mešanje polutečnog i tečnog stajnjaka; pumpe za pražnjenje rezervoara; separatori za polutečni i tečni stajnjak; mašine za punjenje tečnog stajnjaka;

– Mašine i oprema za pripremu stočne hrane, za hranjenje i napajanje životinja (mlinovi i blenderi/mešalice za pripremu stočne hrane; oprema i dozatori za koncentrovanu stočnu hranu; ekstraktori; transporteri; miks prikolice i dozatori za kabastu stočnu hranu;

– Mašine za primarnu obradu zemljišta;

– Mašine za dopunsku obradu zemljišta;

– Mašine za đubrenje zemljišta;

– Mašine za setvu;

– Mašine za zaštitu bilja;

– Mašine za ubiranje odnosno skidanje useva;

– Mašine i oprema za navodnjavanje useva;

– Podizanje novih ili obnavljanje postojećih (krčenje i podizanje) višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze;

– Podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju;

– Podizanje, nabavka i opremanje sistema protivgradne zaštite u voćnjacima i višegodišnjim zasadima;

– Nabavka novih pčelinjih društava;

– Nabavka opreme za pčelarstvo;

– Nabavka vozila i prikolica za transport pčelinjih društava.

Za ovu meru planirano je da po jednom korisniku maksimalni iznos povraćaja sredstava bude do 60% ukupne vrednosti investicije, bez PDV-a, u zavisnosti od broja podnetih zahteva.

Ukupan iznos subvencije po domaćinstvu je maksimalno do 150.000,00 dinara u zavisnosti od broja podnetih zahteva. Jedno gazdinstvo može konkurisati samo sa jednom investicijom.

Za sve investicije u okviru ove mere povraćaj je za 15% veći, ukoliko su nosioci gazdinstava žene i mladi (do 40 godina starosti).

Pravo na korišćenje sredstava po ovoj meri imaju registrova napoljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Nova Varoš, ako su nabavili opremu, sadnice ili grla tokom 2022. godine.

Javni poziv za podnošenje dokumentacije otvoren je od 07.11 do 21.11.2022. godine, do 15 časova. Predaja zahteva će se obaviti u Uslužnom centru Opštinske uprava Nova Varoš, svakog dana u toku trajanja konkursa od 08-15 časova.

Za sve bliže informacije o konkursu, kao i za predaju zahteva za subvencije poljoprivrednici se mogu informisati u Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj, svakog radnog dana od 08-15 časova