banner-image

Novi Sad dobija Botaničku baštu

Botanička bašta planirana je u podnožju Petrovaradinske tvrđave, na površini od 4,2 hektara, uz severoistočni obod zone objekata odbrane Hornverka.

Urbanistički projekat, za koji je Gradska uprava za zaštitu životne sredine izdvojila gotovo 30 miliona dinara, izradila je šabačka firma „Set”, a u okviru kompleksa je predviđeno nekoliko tematskih celina s pratećim sadržajima.

Gradski urbanisti smatraju da će Botanička bašta, u kulturnom i turističkom smislu, upotpuniti ponudu Tvrđave, a gradnja će, po svemu sudeći, biti realizovana u fazama. Planirano je da najpre budu izgrađeni sadržaji neophodni za funkcionisanje Botaničke bašte, a nakon toga sledi uređivanje prostora u krajnjem zapadnom i istočnom delu, gde se trenutno nalaze nelegalno izgrađeni porodični objekti. U tenderskoj dokumentaciji Uprave za zaštitu životne sredine svojevremeno je objašnjeno da bi urbanističko rešenje trebalo da omogući funcionisanje tih objekata u toku i posle završetka prve faze radova, te da, kad imovinsko-pravni odnosi budu rešeni, u okviru realizacije druge faze, ceo kompleks funkcioniše kao celina.

U budućem kompleksu Botaničke bašte izdvajaju se tri glavna dela – administrativno-informativni (centar za posetioce), izložbeni i ekonomsko-proizvodni (naučni) deo. Urbanisti napominju da je Botanička bašta specifična parkovska površina sa višefunkcionalnom namenom i ima naučno-istraživačku, obrazovnu i dekorativnu funkciju.

Osim prodajnog prostora, u zoni Centra za posetioce nalaziće se kancelarije, multimedijalna sala, biblioteka, prostorije za herbarijum, čitaonica za stručne skupove, manji zatvoreni muzej i slični sadržaji.

Duž glavne staze, koja spaja dva ulaza u Botaničku baštu, biće izložbeni deo s kolekcijom šiblja, drveća, jednogodišnjih i višegodišnjih zeljastih biljaka, jezero, staklena bašta sa tropskim vrstama. U toj zoni planirani su i alpinetumi, japanski vrt, ali i platoi za odmor sa fontanama, skulpturama, pergolom i klupama.

U ekonomsko-proizvodnom delu predviđene su laboratorije, te eksperimentalno naučno-istraživačko polje, manji proizvodni pogon za održavanje bašte, kao i prostor za prodaju sadnica, ali i tople i hladne leje i manja staklena bašta.

Sve površine u izložbenom i ekonomsko-proizvodnom delu biće snabdevene adekvatnim sistemom za zalivanje, a objekti i celine u okviru kompleksa obeleženi tablama, uz opciju elektronskog vodiča putem QR kod sistema. Kompleks će biti prilagođen osobama s invaliditetom i roditeljima s decom.

Izvor:Dnevnik

https://www.dnevnik.rs/novi-sad/zavrsen-urbanisticki-projekat-botanicke-baste-u-podnozju-dave-17-11-2022