banner-image

Mačvanski proizvođači mleka: Premija da bude 15 dinara

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga insistira da Ministarstvo poljoprivrede donese odluku da iznos premije za mleko za treći i četvrti kvartal bude 15 dinara.

Činjenica da posle izuzetno sušne godine je i dalje zabranjen izvoz mleka i mlečnih proizvoda, a u isto vreme naše tržište su preplavili mlečni proizvodi iz uvoza kao i biljne masti, tako da u takvom ambijentu mlečno govedarstvo u Srbiji bez zadržavanja premije od 15 dinara ne može opstati, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

„Posebno naglašavamo da posledice sušne godine nam tek predstoje u toku zime i da lucerka i druga stočna hrana kao i energenti imaju stalnu tendenciju rasta, a da rast cene sirovog mleka sve to ne prati. Kao udruženje predlažemo i niz mera za oporavak mlečnog govedarstva poput većeg regresa za junice prvotelke i krave simentalske rase kao i posebne mere i program za mlade ljude koji se bave mlečnim govedarstvom. Više nego ikada smo ubeđeni da od opstanka srpskog mlekarstva zavisi i dalje razvoj poljoprivrede u Srbiji te iz tog razloga očekujemo da nova ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković uspostavi bolju saradnju i kontakt sa proizvođačima mleka“, poručuju mačvanski proizvođači mleka.

S. K.