banner-image

Piletina iz laboratorije uskoro u restoranima u SAD

Posle odluke Uprave za hranu i lekove (FDA) Sjedinjenih Država, kompanija Upside Foods uskoro će moći da prodaje piletinu proizvedenu od životinjskih ćelija i uzgajanu u bioreaktorima.

Pozitivan odgovor Uprave za hranu i lekove (FDA) dugo se smatrao sledećom velikom prekretnicom za industriju laboratorijski uzgojenog mesa. U proteklih nekoliko godina, startapi su izgradili proizvodne pogone i prikupili milijarde dolara za finansiranje rizičnog kapitala, ali nisu bili u mogućnosti da prodaju svoje proizvode.

Do sada je, čak i ono malo ljudi koji su imali priliku da probaju kultivisano meso, moralo da potpiše saglasnost da na sopstvenu odgovornost jedu proizvod koji je još u eksperimentalnoj fazi.

Preostala su još samo dva manja regulatorna koraka pre nego što ovako proizvedeno meso bude dostupno javnosti. Proizvodni pogoni kompanije „Upside Foods“ moraju da prođu dodatni inspekcijski nadzor Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država, a na konačnom proizvodu će morati da stoji etiketa koja potvrđuje da je obavljen inspekcijski nadzor pre nego što se meso nađe na tržištu. Ova dva koraka će verovatno biti završena mnogo brže nego dugi proces odlučivanja FDA o izdavanju dozvole.

Različiti startapi se bave laboratorijskim uzgojem ne samo piletine, već i govedine, lososa i tunjevine. Trenutno odobrenje se odnosi samo na „Upside Foods“ i njegovu kultivisanu piletinu, mada se pretpostavlja da će uskoro uslediti i druga odobrenja.

Mada je ovom odlukom Agencije odobreno da se ovi proizvodi nađu na tržištu, ipak se pretpostavlja da će degustacije biti ograničene na veoma mali broj ekskluzivnih restorana. Kuvar sa Mišlenovom zvezdicom, Dominik Kren, već je najavila da će služiti kultivisanu piletinu kompanije „Upside Foods“ u svom restoranu u San Francisku.

Uma Valeti, generalna direktorka „Upside Foods“-a, kaže da želi da javnost prvi put proba njihovu piletinu u odabranim restoranima pre nego što će moći da je kupe i kuvaju kod kuće.

„Želeli bismo da u početnoj fazi ljudima približimo naš proizvod preko vrhunskih kuvara, jer ovo je zaista velika stvar za nas. Želimo da radimo sa najboljim partnerima koji znaju dobro da kuvaju, a takođe i da nam daju povratne informacije o tome šta bismo mogli bolje da uradimo.“

Još u decembru 2020. singapurski regulatorni organi dali su zeleno svetlo laboratorijski proizvedenoj piletini iz startapa „Eat Just“ iz San Franciska.

Kultivisano meso se razlikuje od biljnog mesa jer sadrži prave životinjske ćelije i – teorijski – ne razlikuje se od pravog mesa. Ćelije se u početku izoluju od životinje i razvijaju u ćelijske linije koje se zatim zamrzavaju.

Mali uzorci iz ovih ćelijskih linija se zatim mogu preneti u bioreaktore – obično velike čelične rezervoare – gde se ćelije hrane u odgovarajućem rastvoru koji sadrži hranljive materije koje pospešuju deobu ćelija. Kada ćelije porastu i diferenciraju se u odgovarajuću vrstu tkiva, mogu se sakupiti i koristiti u uzgojenim mesnim proizvodima.

Ali uzgoj ćelija na ovaj način je i dalje izuzetno skup. Startapi drže u tajnosti ukupne troškove, ali je verovatno da će čisto uzgajano meso i dalje biti nekoliko puta skuplje od konvencionalnog. Zato će, najverovatnije, prvi kultivisani mesni proizvodi biti mešavina životinjskih ćelija i biljnog mesa.

Trenutni proizvodni kapaciteti su veoma mali, a mnogi u industriji imaju ozbiljne rezerve u pogledu mogućnosti da meso uzgojeno u laboratoriji na kraju ugrozi globalnu potrošnju mesa.

Izvor:RTS