banner-image

Poljoprivredna inspekcijska otkrila 63 neosnovana zahteva za subvencije u pčelarstvu

Poljoprivredna inspekcija je izvršila pojačanu kontrolu podnetih zahteva za subvencije u pčelarstvu i utvrdila da su u 63 slučaja zahtevi podneti neosnovano, zbog čega je u postupku priprema i podnošenje zahteva za prekršaje i inicijativa za pasivan status gazdinstava u predmetnim slučajevima.

Ukupna vrednost subvencija za koje su podneti neosnovani zahtevi iznosi 7,5 miliona dinara.

Poljoprivredna inspekcija je pojačanoj kontroli u ovoj oblasti pristupila nakon iskazane sumnje Saveza pčelarskih organizacija Srbije da se subvencije po košnici koje dobijaju pčelari u Srbiji zloupotrebljavaju i da se podaci jednim delom lažiraju.

Prve aktivnosti poljoprivredne inspekcije bile su vezane za direktne prijave (podnete od strane Saveza) sumnjivih podnosioca zahteva za subvencije koje su procesuirane.

Među podnetim prijavama su, kao što je Savez tvrdio, utvrđene nepravilnosti, nakon čega su informacije prosleđene Upravi za agrarna plaćanja, a protiv lica su podnete prijave sudovima za prekršaje, kao i inicijative za pasivan status tih gazdinstava.

Sledeći korak bio je provera zahteva za kontrolu 125 korisnika koji je dostavila Uprava za agrarna plaćanja, a nadležni organi su u 63 slučaja konstatovali da na prijavljenim lokacijama nisu zatečene košnice prema broju iz zahteva (nedostajući broj ili totalno odsustvo košnica).

Nakon utvrđenih nepravilnosti svi slučajevi su dostavljeni Upravi za agrarna plaćanja, što Uprava dalje procesuira.

Podsticaji po košnici trenutno iznose 800 dinara po košnici, za najmanje 20, a najviše 100 košnica pčela. Sama prijava i proces utvrđivanja prava na subvencije sprovodi se pomoću Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na podsticaj u stočarstvu po košnici pčela.

Nakon konstatovane nepravilnosti i neosnovanosti zahteva, prilikom obrade narednih zahteva biće pojačani kontrola i nadzor.