banner-image

Malta traži zaštićenu oznaku porekla za čuveni ovčiji sir

Malta je spremna da podnese zahtev Evropskoj uniji za dobijanje statusa zaštićne oznake porekla za svoj čuveni sir džbejna (gbejna), ali lokalni proizvođači i stočari su podeljeni oko toga da li će njihov sektor imati koristi od toga.

Džbejna je mali okrugli komad sira koji se pravi na Malti i ostrvu Gocou od ovčijeg mleka. Služi se svež, sušen na suncu ili pobiberen, a ima ukus koji postaje oštriji što je sir stariji.

To je osnovni sastojak tradicionalne malteške kuhinje i koristi se za supe, pice ili poznati lokalni sendvič hobz biz-zejt sa tunjevinom, paradajz sosom, crnim lukom i maslinama.

Zahtev za oznaku zaštićenog porekla je popunjen i odobrila ga je nacionalna organizacija za zaštitu prava potrošača. Sada će biti upućen Briselu, a konačnu odluku doneće države članice.

Ne očekuje se da će u tom procesu biti nekih prepreka, pošto džbejna nije sporna, kao što je slučaj s nekim drugim sirevima, na primer feta, rikota ili bri.

Zaštićena oznaka porekla (PDO) ukazuje da su proizvodi proizvedeni, obrađeni i pripremljeni u određenom geografskom regionu, upotrebom specifičnih lokalnih metoda i sastojaka. Među proizvodima koji imaju tu oznaku su šampanjac, kamamber i parmezan.

Malta je trenutno jedina članica EU koja nema svoj proizvod na listi zaštićenih namirnica, a proizvođači džbejna već godinama pokušavaju da dobiju taj status.

Međutim, moguće dobijanje zaštićenog statusa izazvalo je zabrinutost u lokalnom sektoru.

Tajms of Malta piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da su neke velike mlekare lobirale da se taj proces zaustavi jer ne žele da budu obavezne da poštuju specifična pravila u proizvodnji sira.

Umesto da se traži zaštita „džbejne“, u zahtevu se sada navodi termin „ovčja džbejna“ (ġbejna tan-nagħaġ), što znači da će velike kompanije moći bez problema da prave taj sir od kravljeg mleka, jer će jedino ovčija varijanta biti zaštićena.

Ako sir dobije oznaku PDO, moći će da nosi naziv džbejna samo ako je napravljen po strogo kontrolisanom postupku, uključujući recept i stočarske smernice koje odobri EU.

To znači da je napravljen od 100% ovčijeg mleka, od ovaca koje se lokalno uzgajaju i muzu i da se u procesu proizvodnje koriste posebne tehnike.

Izvor: EURACTIV.com