banner-image

Država će poljoprivrednicima isplatiti sve dugove do kraja godine

Poljoprivrednik Vukašin Baćina, koji je danas predvodio delegaciju agrarnih proizvođača na razgovorima sa resornom ministarkom Jelenom Tanasković, izjavio je da su dobili obećanje da će država poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji isplatiti sve dugove do kraja 2022. godine.
On je, posle završetka razgovora, rekao za Betu da se poljoprivrednim proizvođačima duguje novac za premije za mleko za treći kvartal, podsticaji za tovnu junad i muzne krave za godinu dana, podsticaji za mehanizaciju za dve godine i premije za ovogodišnji rod suncokreta.
– Dogovorili smo se da svi dugovi poljoprivrednicima budu namireni do kraja ove godine – rekao je Baćina i dodao da je delegacija poljoprivrednika pregovarala u ime proizvođača iz Vojvodine i da neće registrovati udruženje da bi onemogućili da vlast ubacuje poverljive ljude i guši zahteve nezadovoljnih.
Razgovori poljoprivrednika sa Tanaskovićevom ubuduće će se, kako je rekao, odvijati za stolom, a na ulicu neće izlaziti da bi rešavali probleme u poljoprivredi.
Dogovoreno je, kako je rekao, da se utvrdi broj svinja u Srbiji i shodno tome ograniči uvoz živih jedinki i mesa od svinja.
Dodao je da je njihov zahtev bio i da se podsticaji za mehanizaciju ubuduće transparentnije dodeljuju, jer sumnjaju u mnoge zloupotrebe kada se prijavljuju „lažna“ gazdinstva.
Baćina je rekao i da su predložili ministarki da se uvezu steone junice i podele mladim poljoprivrednicima koji bi za izvesno vreme vratili isto takvo grlo. Na taj način, prema njegovim rečima, može da se spreči nestašica mleka u Srbiji, jer u domaćem stočnom fondu nema dovoljno goveda pošto su uništena zbog niske cene mleka.
Poljoprivrednici su ranije pismeno poslali zahteve Ministarstvu, a pre dva dana su pozvani na današnji razgovor.