banner-image

LSV: Zašto vlast ne spušta dozvoljeni nivo u aflatoksina u mleku?

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorava da je gotovo neprimetno, zatrpana dnevnopolitičkim dešavanjima, prošla vest da je spuštanje granice dozvoljenog nivoa aflatoksina u mleku odloženo za godinu dana.

Umesto od 1. decembra ove godine, Ministarstvo poljoprivrede je izmenama Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata, ovu odluku prolongiralo za još jednu godinu, pa će se nivo ove kancerogene materije dovesti na evropski standard tek od 1. decembra 2023. godine.

To znači da će građani Srbije i narednih godinu dana piti mleko sa dozvoljenom granicom aflatoksina od 0,25 mikrograma/l, umesto 0,05 mikrograma/l, kako je to utvrđeno standardima EU, ali i standardima Republike Srbije do 2013. godine, kada je povećanjem dozvoljenog nivoa za deset puta, „rešen“ problem sa domaćim mlekom, ukazuje LSV.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita nadležno ministarstvo zbog čega se rešavanje ovog problema ponovo odlaže i šta namerava da preduzme u narednom periodu, kako za godinu dana ne bismo ponovo došli u situaciju da se zdravlje građana stavlja u drugi plan.