banner-image

Da li konoplja može biti stočna hrana: Krave davale mleko koje sadrži THC

Naučnici su sproveli istraživanje kako bi utvrdili da li konoplja može biti bezbedna opcija za ishranu muznih krava. Krave hranjene konopljom, koja još nije odobrena hrana za životinje, ponašale su se čudno i proizvodile mleko sa THC-om

„Mlečne krave su se nesigurno klatile na kopitima, jezici su im se klatili, a oči crvenile. Šta je izazvalo ove čudne simptome? Ishrana od industrijske konoplje“, kažu istraživači, a prenosi časopis Live Science.

Proizvod dobijen od kanabisa uticao je na apetit – u stvari, krave su smanjile ukupan unos hrane. Zauzvrat, proizvele su manje mleka, a ono je sadržalo delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), primarno visoko indukovano jedinjenje u marihuani, i kanabidiol (CBD), koji ima određene efekte na telo ali nije psihoaktivan.

Konoplja još uvek nije prihvatljiv aditiv za stočnu hranu u SAD ili Evropi, delom zbog zabrinutosti da će aktivna jedinjenja biljaka naći svoj put u mleko, rekao je stariji autor Robert Pieper, predstavnik sektora za bezbednost u odeljenju za lanac ishrane u nemačkom saveznom institutu za procenu rizika.

Ali kako su industrije konoplje i CBD-a rasle, zainteresovane strane i regulatori su teoretski razmatrali upotrebu konoplje kao stočne hrane, navodeći njenu jeftinu i nutritivnu vrednost, izveštava Science. Međutim, još uvek nema dovoljno istraživanja da se biljka odobri za takvu upotrebu.

U novoj studiji, objavljenoj pre desetak dana u časopisu Nature Food, Pieper i njegove kolege su otkrili da kanabinoidi mogu da uđu u mleko krava hranjenih konopljom, ali da to može predstavljati rizik za potrošače.

Da bi procenili efekte konoplje na mlečne krave i njihovo mleko, istraživači su hranili 10 grla u laktaciji hranom koja je sadržala konoplju sa različitim koncentracijama kanabinoida, što znači jedinjenja dobijena od kanabisa sa efektima sličnim lekovima. Konoplja i marihuana potiču od iste biljne vrste — Cannabis sativa — ali po definiciji, konoplja ne sadrži više od 0,3% THC-a, dok marihuana ima veće koncentracije, prema američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA).

U prvoj nedelji ispitivanja, istraživači su zamenili hranu za krave na bazi kukuruza hranom za konoplju napravljenu od celih C. sativa biljaka, koja je sadržala male doze kanabinoida. Zatim su narednih šest dana hranili krave hranom za konoplju sa visokim sadržajem kanabinoida napravljenom od cveća, listova i semena biljaka.

Prvobitno data hrana nije imala uticaj na zdravlje ili ponašanje krava. Ali u roku od nekoliko sati nakon prelaska na ishranu cvećem, disanje i otkucaji srca goveda su pali neobično niski. To su „retki simptomi kod krava koji se javljaju samo u toku ozbiljnih bolesti ili mogu biti farmakološki izazvani“, primetili su istraživači.

Krave su slinile, zevale i proizvodile više nosnog sekreta nego obično, a oči su im pocrvenele. Takođe su pokazale „izraženu igru jezikom“. Neke krave koje su jele veće količine hrane za cveće nestabilno  su hodale i zauzimale abnormalne položaje kada su stajale mirno.

Dva dana nakon promene ishrane, krave su prestale da jedu toliko, a njihov prinos mleka je opao.

Uočene promene kod krava su se rešile u roku od dva dana nakon što su se vratile na normalnu ishranu. THC je najverovatniji krivac za promene, ali su i drugi kanabinoidi i hemikalije u konoplji možda doprineli simptomima kod krava.

Live Science zaključuje da će biti potrebno još mnogo ispitivanja da bi se konoplja odobrila kao hrana za mlečne krave.

S. K.