banner-image

EU ima 72 miliona tona sirovih proteina i to joj je dovoljno

Evropska komisija objavila je najnovije bilanse stanja proteina za stočnu hranu u EU, dajući potpuni pregled svojih predviđanja o proizvodnji, trgovini (uvozu i izvozu) i domaćoj potrošnji. 

Na osnovu dostupnih podataka za 2022/23, pretpostavlja se da će potražnja za hranom ostati stabilna na 72 miliona tona sirovih proteina. Očekuje se da će samodovoljnost EU za sve izvore proteina ostati na 77%, uprkos nižoj dostupnosti kukuruza u EU zbog ovoljetne suše.

Udeo svih uljarica predstavlja 27% ukupne upotrebe proteina u hrani u EU, a udeo žitarica 21%. Međutim, za sačmu od uljarica, EU proizvodi samo 24% onoga što joj je potrebno da prehrani svoj stočarski sektor.

Osim što je od ekonomske koristi za farmere i proizvođače hrane i stočne hrane, razvoj proizvodnje biljnih proteina u EU nosi i niz koristi za životnu sredinu. Posebno, proteinske kulture doprinose fiksiranju atmosferskog azota u zemljištu i stoga igraju važnu ulogu u održivijem ciklusu hranljivih materija.

Razvoj proteinskih useva i, uopštenije, smanjenje zavisnosti EU od uvoznih proteina koji se koriste za hranu za životinje je visoko na dnevnom redu već nekoliko godina. To je sada aktuelnije nego ikada, s obzirom na rat u Ukrajini i rekordno visoke troškove hrane.