banner-image

Neefikasne peći troše tri puta više drveta od potrebnog

Profesor sa Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac savetuje kako da unapredimo postojeće sisteme grejanja na čvrsta goriva i time smanjimo troškove za energente.

Bez obzira na to kakav sistem grejanja se koristi, sprovođenje mera unapređenja energetske efikasnosti opravdano je sprovoditi jedino ako su prethodno već sprovedene mere unapređenja energetske efikasnosti na samom omotaču objekta koji se greje, da su spoljni zidovi izolovani i da su prozori i vrata odgovarajući.

45,6 odsto domaćinstava u Srbiji se greje na drva, 20,7 odsto preko sistema daljinskog grejanja, električnu energiju kao glavni izvor energije za grejanje koristi 14,6 odsto a na gas se greje 10,1 procenat domaćinstava. Oko 4,6 odsto građana koristi ugalj, a ostala goriva drvnog porekla poput peleta i sečka koristi 2,4 odsto domaćinstava, objašnjava Banjac.

Kada je drvo u pitanju, naša domaćinstva uglavnom koriste neefikasne peći i šporete u kojima se najveći deo toplotne energije izgubi kroz dimnjak. Energetska efikasnost ovakvih uređaja je tek nešto veća od 30 odsto, što znači da domaćinstva za zagrevanje potrođe dva do tri puta više ogrevnog drveta nego što im je potrebno.

Izvor: RTV