banner-image

Prvi pozivi u okviru IPARD 3 najavljeni za prvi kvartal naredne godine

U Privrednoj komori Vojvodine održan je stručni skup „ Retrospektiva Iparda II – najava Ipard  III programa uz primere dobre prakse“.

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Mladen Petković  istakao je da  je važno da će svi zainteresovani korisnici ovih programa čuti sve potrebne informacije oko raspisivanja novih konkursa u narednih pet godina , kada će sredstva EU u iznosu od 288 miliona dinara biti na raspolaganju našoj poljoprivredi.

Kada govorimo o Ipard II programu njegova realizacija  nije bila na zadovoljavajućem nivou u odnosu na zemlje u okruženju.

Koliki je značaj agrara za Republiku Srbiju govori činjenica da je u ukupnom izvozu agrarni izvoz je 18 %. Za prvih devet meseci ove godine beleži se spoljnotrgovinska razmena od 5, 7  milijardi eura , a izvoz je 3, 6 milijardi, što je za 16 % više u odnosu na prethodnu godinu istakao je Petković.

Radmila Vučinić, stručni konsultant rekla  je da realizacija Ipard II programa nije bila zadovoljavajuća ,  dodajući da se nada da će sredstva iz Iparda III biti bliža poljoprivrednicima kako bi lakše do njih dolazili. Potrebno je i da se procesi odobravanja ubrzaju kako sami proizvođači ne bi bili u raskoraku između potreba i realizacije.

Žarko Galetin , agroekonomski analitičar istakao je da  je prisustvo Iparda u Srbiji veoma značajno jer je to način da se naša poljoprivreda osavremeni i u tehničkom delu približi EU. Investicioni kapacitete u Republici Srbiji se na ovaj način podiže, a upravo Ipard III  biće okrenut srednjim i većim poljoprivrednim gazdinstvima, što je šansa za njihov razvoj i konkurentnost.

Primer dobre prakse u povlačenju sredstava iz Ipard programa predstavio je Nikola Kotarac, direktor ZZ „ Voćar Slankamen“, Novi Slankamen.

Supu su prisustvovali mr Jasmina Miljković, načelnik Odeljenja za upravljanje IPARD programom pri Ministarstvu poljoprivrede, Aleksandra  Bogić, savetnik za programiranje LEADER mere, Nataša Pantić, načelnik Odeljenja za odobravanje projekata, Tatjana Sušić, načelnik Odeljenja za kontrolu i Lazar Popović, v.d. pomoćnika direktora Sektora za pravne poslove Uprave za agrarna plaćanja.

Posle pet godina sprovođenja Ipard mera u Republici Srbiji ona je namenjena  ruralnom razvoju. U odnosu na Ipard II Ipard III će uključiti mere gde će korisnici biti i lokalne samouprave. Za Ipard III program pripreme traju od 2020. godine , a prvi pozivi biće upućeni do kraja prvog kvartala naredne godine rečeno je na stručnom skupu u Privrednoj komori Vojvodine.