banner-image

U Kikindi najveće svetsko zimovalište sova ušara

Male sove ušare i ove sezone odabrale su Kikindu kao svoje omiljeno zimovalište, dok je Turistička organizacija Kikinde njihov dolazak uobličila u Sovembar, manifestaciju u kojoj su učenici i članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zajedno brojali jedinke. Zahvaljujući malim sovama ušarama, Kikinda i dalje predstavlja najveće urbano zimovalište tih životinja na svetu.

Tradicionalna „Sova patrola“, omiljeni program koji Turistička organizacija grada Kikinde sprovede u okviru takozvanog „Sovembra“, održana je na Gradskom trgu u Kikindi, tako da su i ove godine mališani i članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije brojali male sove ušare koje su Kikindu ponovo odabrale za svoje omiljeno zimovalište.

Za svega nekoliko sati, učesnici „Sova patrole“ izbrojali su više od 190 jedinki. Građani još uvek pamte 2009. godinu kada su su u Kikindi izbrojane 743 sove. Mirna sredina ponovo je privukla male ušare da se nastane u najvećem gradu na severu Banata.

„Mi svake zime praktično imamo sličnu situaciju, a to je da nema snega. Ponovo je kraj novembra, dosta je toplo. Osim kiše koja je bila prethodnih dana, u ovom kraju nema temperature ispod nule, drveće je prepuno lišća što je vrlo neuobičajeno i ne bi trebalo da je tako. Svesni smo klimatskih promena. To naravno utiče na živi svet“ – kaže Milan Ružić, direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kikinda je jedino mesto na svetu koje ima jedinstven rezervat prirode u samom centru grada i, po svemu sudeći, sove svetu preporučuju Kikindu.

„Manifestacja koja treba da postoji još dugo, u našem gradu, da čuvamo i pazimo sove da bismo mogli da uživamo u njihovom prisustvu“ – dodaje Jasmina Milankov, v.d. direktora Turističke organizacije grada Kikinde.

U okviru obeležavanja tradicionalnog „Sovembra“, pored „Sova patrole“, učenici osnovnih i srednjih škola pripremili su izložbu, a potom je održan i kviz znanja o malim sovama utinama.

Izvor: RTS