banner-image

Tanasković i Žiofre: Nacionalna laboratorija garant bezbednosti hrane

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je sa  šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanueleom Žiofreom Direkciju za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici u koju je u prethodnom periodu uloženo ukupno 9,7 miliona evra iz fondova EU.

Tanasković je tom prilikom istakla da u DNRL postoji mnogo primera dugogodišnje uspešne saradnje Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva poljoprivrede, te da su uz pomoć EU, otvoreni „novi horizonti“ razvoja DNRL.

Ministarka se zahvalila na pomoći koju je EU u prethodnom periodu pružila Srbiji kroz IPA i fondove dvostruke namene, kroz koje je do sada sprovedeno 74 projekata vezanih za bezbednost hrane u Srbiji odnosno poglavlje 12, implementiranih u okviru pet tranši u ukupnom iznosu od 8,5 miliona evra.

„U poglavlju 12, koje je ujedno i jedno od najobimnijih i najkomplikovanijih u celom pregovaračkom procesu, radimo na ispunjavanju merila i to pre svega na usklađivanju sa EU zakonodavstvom, dok smo istovremeno završili proces klasifikacije prehrambenih objekata i objekata koji rukuju sporednim proizvodima životinjskog porekla“, navela je Tanasković.

Kada je reč  o samoj Nacionalnoj strategiji, sa pratećim Akcionim planom urađen je drugi nacrt za koji se EK izjasnila da je tekst zadovoljavajući, navela je Tanasković na sastanku sa predstavnicima Delegacije EU kome je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Tanasković je izrazila nadu da će Srbija i EU dobru trgovinsku saradnju razvijati i u narednom periodu uz povećanje izvoza proizvoda sa dodatnom vrednošću, u čemu će, kako je istakla, pomoći i laboratorija koja garantuje bezbednost hrane.

EU svakako predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije na čijem tržištu je u prethodnoj godini završilo 55 odsto vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije, podsetila je Tanasković.

Ambasador Žiofre je naglasio da je ovaj suficit na srpskoj strani dostigao istorijski maksimum 2021. godine od 688 miliona evra, i ukazao da je pozitivan trend u izvozu  nastavljen i u ovoj godini.

„Srbija ima značajne koristi od trgovine hranom i poljoprivrednim proizvodima sa EU“, naglasio je Žiofre.

Žiofre je ukazao da je poljoprivreda glavni sektor pomoći EU Srbiji, i da je EU već stavila Srbiji na raspolaganje 175 miliona evra kroz IPARD II program.

Žiofre je naglasio da je ponosan što je u DNRL, instituciji koja je izgrađena i opremljena zajedničkim naporima EU i Srbije.

„Već je odigrala tako ključnu ulogu tokom pandemije kovida 19 kada je pomogla u postupcima testiranja. I biće tu i u slučaju bilo kakve buduće epidemije izazvane hranom ili slične krize.“, rekao je Žiofre.

Ambasador je naveo da DNRL služi i tome da budemo sigurni da je mleko koje pijemo bezbedno i da su „deca koja ujutru popiju čašu mleka pre polaska u školu bezbednija zahvaljujući ovoj laboratoriji“.

„Ovo je odličan primer koliko je pomoć EU važna u svakodnevnom životu ljudi u Srbiji. U velikoj meri naše zdravlje zavisi od hrane koju proizvodimo i konzumiramo. Laboratorije poput ove su garancija bezbednosti“, zaključio je Žiofre.