banner-image

Na berzi najviše pojeftinila pšenica: Cena do 37,5 dinara

Izrazito mali promet zabeležen je ove nedelje na robno-berzanskom tržištu. Gotovo odsustvo tražnje ali i manja ponuda na tržištu doveli su do količinski manjeg obima trgovanja.

Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su negativno cenovno kretanje. Preko Produktne berze prometovano je svega 800 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 32.324.250,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju to je 4,5 puta manji promet.

Početkom nedelje kukuruz se trgovao po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a. Gotovo odsustvo interesovanja kupaca dovelo je do nižih cenovnih nivoa na strani ponude, te se u nastavku nedelje kukuruzom trgovalo po ceni od 32,50 din/kg bez PDV-a. Ponuda kukuruza na 32,00 din/kg bez PDV-a, krajem nedelje, nije naišla na odgovor kupaca. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,25 din/kg bez PDV-a (36,58 din/kg sa PDV-om), što je pad od 2,18%.

Statistički najveći pad cene beleži se kod pšenice. Ova žitarica trgovana je u cenovnom rasponu od 34,50 do 37,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Tokom ove nedelje beleži se veća tražnja za pšenicom sa minimum 10,5% proteina. U ponudi je dominantna bila pšenica sa većim sadržajem proteina od 13%. Nedeljni ponder iznosi 34,92 din/kg bez PDV-a (38,41 din/kg sa PDV-om) što je pad od 5,94%.

Na tržištu soje je bilo veoma mirno od početka nedelje. Ova uljarica trguje se na najnižem cenovnom nivou u poslednja četiri meseca. Odsustvo većeg interesovanja kupaca i slaba ponuda doveli su do toga da cena soje beleži silazni trend. Ugovori za soju, uz obračun kvaliteta, zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 69,00 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i ponder cena.

Ukoliko uporedimo sa prethodnom nedeljom, cena je na nižem nivou za 2,70%.

Od ostalih roba trgovalo se suncokretovom sačmom po ceni od 34,80 din/kg bez PDV-a. Ugovor za stočni ječam, sa HL 58kg zaključen je po ceni od 34,20 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Cene pšenice u Čikagu beležile su najniže nivoe od avgusta, usled nekonkurentnosti američke robe i situacije u Kini. Rejting useva ozime pšenice poboljšan je na 34% ocenjenih dobro do odlično, iako je to nizak nivo na početku zime. Krajem nedelje cene svih roba beleže pad usled procene rekordnog roda soje i kukuruza u Brazilu.

Tokom novembra cene žitarica u Čikagu beleže negativne trendove. Cene pšenice pale su za 10%, dok cene kukuruza za 3%. S druge strane, cene soje su više za 4%.

Proizvodnja kukuruza u EU procenjuje se na 53,3 miliona tona, u odnosu na prošlomesečnu procenu od 54,9 miliona tona, prema Evropskoj komisiji.

Proizvodnja pšenice se procenjuje na 127 miliona tona. Procena proizvodnje uljane repice snižena je na 19,4 miliona tona, a proizvodnja suncokreta na 9,3 miliona tona. Izvoz pšenice iz EU dostigao je 13,89 miliona tona, u odnosu na prošlogodišnjih 13,45 miliona tona.

U Rusiji, površine pod ozimom pšenicom se očekuje da budu nešto manje nego prošle godine, što utiče na manju procenu proizvodnje u 2023. u odnosu na ovu rekordnu godinu. Ruska pšenica je najkonkurentnija na tržištu, iako pad cena na Evronekstu smanjuje razliku.