banner-image

Beograd počinje da reciklira staklo

Reciklažna zvona, kontejneri za odlaganje staklene ambalaže, postavljena su u Ulici Milentija Popovića u Novom Beogradu, u okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”.

U pitanju je projekat koji realizuju Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), NALED i Sekopak uz podršku Grada Beograda.

Sekretar za komunalne i stambene poslove Rajko Tanasijević rekao je da ovaj projekat predstavlja primer uspešne saradnje Grada Beograda, međunarodnih organizacija i privatnog sektora.

– Grad Beograd se priključio ovoj inicijativi kako bismo povećali količinu prikupljenog staklenog otpada i promovisali reciklažu. Staklo zbog svojih osobina predstavlja izuzetno pogodan materijal za reciklažu. Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta Grada, a kako je Beograd privredni centar Balkana to nas čini dodatno odgovornima da promovišemo reciklažu – istakao je Tanasijević i dodao da se prema zvaničnim podacima u Srbiji reciklira oko 46 odsto staklenog otpada.

Nadamo se, naveo je Tanasijević, da će ove interesantne kontejnere Beograđani još više koristiti i da ćemo zajedno povećati taj procenat.

Direktor za održivi razvoj NALED-a Slobodan Krstović rekao je da se u Beogradu dnevno generiše 1.500 tona komunalnog otpada, koji se u najvećoj meri odlaže na komunalnoj deponiji, te da su veoma važni projekti poput postavljanja reciklažnih zvona. Grad Beograd je šesti grad u kojem postavljamo kontejnere, naveo je on i precizirao da su u pitanju lokacije Novi Beograd i Zemun.

– Veoma je važno sve što je reciklabilno izvući iz komunalnog otpada i podizati svest građana o ovoj temi. Zvona koja danas postavljamo u Beogradu su mesta gde se može odložiti stakleni otpad, a na taj način se doprinosi stopi reciklaže. Mi ćemo transparentno pokazivati podatke kako bi građani bili svesni da će ono što su odložili u kontejnere biti reciklirano i da će se stvoriti novi proizvod – istakao je Krstović.

Generalni direktor Sekopaka Violeta Belanović naglasila je da se u Srbiji godišnje reciklira 63 odsto ambalažnog otpada, što je oko 270.000 tona ambalažnog otpada.

– Ovo svakako nije dovoljno i moramo da podižemo infrastrukturne kapacitete za sakupljanje komunalnog ambalažnog otpada. Reciklažna zvona se postavljaju sa ciljem da građani obavljaju primarnu selekciju i razdvajaju ambalažu na mestu nastanka. U posednjih godinu dana u pet gradova postavili smo 600 kontejnera i sakupili 600 tona stakla, tonu po kontejneru, što je prosek Evropske unije – navela je Violeta Belanović.

Sanela Veljkovski iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju rekla je da je planirano da u Beogradu bude postavljeno više od stotinu kontejnera, te izrazila nadu da će do kraja godine biti dobijene sve lokacije. Ona je navela da je u pitanju regionalni projekat, te da osim Srbije uključuje i Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Osim Beograda, još 15 gradova i opština iz ove tri zemlje su deo projekta.

– Cilj je upravljanje staklenom ambalažom na ispravan način i uspostavljanje isplativosti njenog sakupljanja. U proteklih godinu dana prikupljeno je više od 1.000 tona stakla u više od 1.000 kontejnera, koliko je postavljeno u ove tri zemlje – zaključila je Sanela Veljkovski.