banner-image

Ministarka Tanasković: Ne znam za dugovanja poljoprivrednicima

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je večeras da budžet za poljoprivredu u 2023. godini iznosi 79,7 milijardi dinara i odbacila je kritike dela opozicije da se poljoprivrednicima duguju sredstva za subvencije.

“Čuli smo da se duguje poljoprivrednicima 250 miliona evra, ja stvarno ne znam gde su ta dugovanja, ali ću vam reći da smo sa petkom, 2.decembra isplatili zahteve iz ove godine u vrednosti od 24,5 milijardi dinara”, rekla je Tanasković u Skupštini Srbije.

Ona je odbacila da se duguju premije za mleko.

“Kažete da su najveća dugovanja za mleko, mi smo premije za mleko za drugi kvartal isplatili u vrednosti od preko milijardu dinara 21.novembra, za treći kvartal smo isplatili 28.novembra u iznosu od 1,9 milijardi dinara”, rekla je ministarka.

Ona je istakla da su subvencije za gorivo isplatili 22.novembra u iznosu od 1,6 milijardi dinara…

“Svaki zahtev koji bude obrađen i kako budu pristizali će do kraja godine biti plaćeni”, rekla je ona.

Što se tiče navodnjavanja, Direkcija za vode ima budžet planiran od 5,3 milijarde dinara, a pored toga imamo tri kreditne linije, rekla je Tanasković odgovarajući na kritike u vezi sa navodnjavanjem.

“Imamo (kredit) iz Abu Dabi fonda u iznosu od 97 miliona dolara za navodnjavanje, zatim kreditnu liniju od 30 miliona evra takođe za navodnjavanje i to u Negotinu, Svilajancu, Rumi, Sremskoj Mitrovici ukupno 6,5 hiljada hektara”, rekla je Tanasković.