banner-image

Za unapređenje stočarstva u Pokrajini opredeljeno 50 miliona dinara 

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo potpisali su ugovore sa korisnicima koji su dobili sredstva namenjena za sprovođenje mera odgajivačkog programa u govedarstvu, svinjarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, u živinarstvu, kod kopitara i u pčelarstvu u 2022. godini.

Za tu namenu opredeljeno je 50 miliona dinara, a odobreno je 217 podnetih prijava.

Ugovore je uručila pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jadaranka Savin, koja je istakla da je resorni sekretarijat na ovom konkursu za 90 odgajivačkih organizacija, 12 regionalnih odgajivačkih stanica i novosadski Poljoprivredni fakultet – Departman za stočarstvo, opredelio 46 miliona dinara, dok su preostala sredstva namenjena za poslove kontrole sprovođenja odgajivačkog programa.

„Ovaj konkurs za raspodelu sredstava iz godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa u AP Vojvodini ima za cilj povećanje produktivnosti domaćih životinja, izmene i poboljšanje rasnog sastava, kao i sprečavanje smanjenja brojnog stanja domaćih životinja“, rekla je Jadranka Savin.

Kako je još istakla, na području AP Vojvodine u 2022. godišnjim programom mera za sprovođenje odgajivačkog programa obuhvaćeno je 367 farmi, odnosno 5.762 gazdinstva na čijim imanjima se ukupno gaji oko 82.400 matičenih grla goveda, 60.000 svinja, 180.000 ovaca, 5.000 koza, 1.300 kopitara i 486.000 živine u matičnim jatima.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu naglasila je da će planirani obim sredstava namenjen za mere odgajivačkog programa u 2023. godini ostati na istom nivou.