banner-image

Iran zainteresovan za semena, uljarice, kukuruz i meso iz Srbije

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković razgovarala je danas sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahianom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede i podizanja nivoa robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Iranska strana je pokazala najviše interesovanja za uvoz semenskih proizvoda, uljarica, kukuruza i mesa iz Srbije.

Tanasković je podsetila na tradicionalno dobre bilateralne odnose Srbije i Irana i još jednom je iskazala zahvalnost na principijelnoj poziciji Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“.

Ministarka je navela da je puno poljoprivrednih proizvoda potencijalno predmet saradnje dveju zemalja, kao i da je u prethodnom periodu održano više sastanaka na tu temu.

Tom prilikom razgovaralo se i o zajedničkim investicijama u oblasti proizvodnje mehanizacije, semena i stočne hrane, navela je ministarka i izrazila nadu da će se i srpske jabuke i maline, kao i ostalo voće, što pre naći na iranskom tržištu.

Tanasković je ukazala na to da je uspostavljena stalna komunikacija između nadležnih službi dveju zemalja koje rade na usaglašavanju sertifikata i drugih zahteva vezanih za veterinarske i fitosanitarne uslove.

Iranski ministar inostranih poslova je naglasio da tema poljoprivrede ima veliki značaj za saradnju dveju zemalja, kao i da je podugačka lista mogućnosti i proizvoda za tu saradnju.

Abdolahian je preneo ministarki Tanasković pozdrave ministra poljoprivrede Irana i uputio joj poziv da poseti tu zemlju, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.